Manisa'da üzümde kalıntı sorunu tartışıldı
MANİSA'da düzenlenen Bağ Danışma Kurulu toplantısında üzümde tarımsal ilaç kalıntısı sorunu tartışıldı. Üzüm işletmecileri bağların elden gittiğini savunurken; Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Altındişli, 2013 yılında yüzde 12 olan kalıntı oranının geçen yıl arttığını açıkladı.
Ülkede kuru üzüm ambarı Manisa'da, bağcılık ve üzümdeki ihracat sorunları masaya yatırıldı. Manisa Ticaret Borsasında düzenlenen Bağ Danışma Kurulu Toplantısı'na; Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap, Manisa Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı İbrahim Demran, Ege Üniversitesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Altındişli, Gıda Tarım Hayvancılık Müdür Yardımcısı Metin Öztürk, İzmir, Manisa ve Denizli'den ziraat odaları teksilcileri, ihracatçılar, borsa ve üretici birlikleri temsilcileri katıldı. İhracatta ülkeye en çok kazandıran ürünleri başında üzümün geldiğini belirten Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap; bu başarıda üreticinin, ihracatçının, üzüm işletmelerinin büyük bir payı olduğunu dile getirdi. Özkasap, "2014 yılında kaliteden dolayı üzümde ciddi fiyat farkları oldu. Dört yıl öncesine kadar üreticiler kendi bilgileriyle bu noktaya geldi. Son dört yılda üreticiler, ilaç firmaları ve köylerdeki ziraat mühendisleri tarafından yönlendirilir hale geldi. Üzümün kalitesi iyi olduğu zaman yurtdışındaki pazar, bugünkü durumunda fazla olacaktır" dedi. Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı İbrahim Demran, daha önce danışma kurullarında alınan kararların uygulanamadığını belirtip, 2015 yılı için planlama yapılması gerektiğini söyledi.
TÜKETİM ARTARSA MEVCUT BAĞLAR YETERSİZ KALACAK
Kentin ülkenin toplam bağ alanlarının yüzde 35'ini oluşturduğunu belirten Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Altındişli de, "Kuru üzüm tadına alışmış bir genç nesil yetiştirmemiz lazım. Çocuklar üzüm tadıyla büyürse ileride kendi çocuğuna da üzüm yedirir. İç tüketimimiz 250 gram yani bir avuç. Utanılacak durumdayız. 365 günde kişi başına yediğimiz miktar bu kadarcık. İç tüketimi iki katına çıkarırsak şuandaki bağ sahamız bize yetmeyecektir" diye konuştu.
"RUHSATSIZ KULLANILAN İLAÇLAR VAR"
Üzümde tarımsal ilaç kalıntısı sorununa dikkat çeken Prof. Dr. Altındişli, "Bu yıl 200 analiz yaptık. Geçen seneye göre kalıntı oranlarımız yüksek. 2013 yılında kalıntı oranı yüzde 12'ydi. Her 100 kilodan 12 kilosunun yenmemesi gerekiyordu. Bu sene bu oran kuru üzümde daha yüksek. Bakanlığa bu raporları ulaştırdık. Bölgede 55 ilaç türü kullanıyor. Ama çok riskli, ruhsatsız kullanılan ilaçlar var" dedi.
"İLAÇ ÜSTÜNE İLAÇ ATILIYOR"
Bağlara atılan ilaçlar nedeniyle üzümün yok olmaya başladığını söyleyen Akça Holding AŞ Genel Müdürü Yalçın İskeçeli, "O kadar çok ilaç kullanıyor ki bağlar elden gidiyor. Her sene başka bir ilaç veriyorlar. İlaç üstüne ilaç atılıyor. Çoğu bağ sökülecek. Rekolte artığı için problem çok göz önüne gelmiyor. 350 bin ton rekolte var. İşleyemediğimizi alkole gönderiyoruz. Böylece problem ortaya çıkmıyor. İki sene sonra bu bağların hepsi sökülecek. Kontrolsüz bir ilaç verme sistemi var. Üzümde tütüne, pamuğa atılan ilaç çıkıyor" diye konuştu. DHA
Yorumlar
Kalan Karakter: