Turgutlu tarihini yok ediyoruz
Turgutlu’da bulunan Namazgah, tarihi köprü, Havra, Zaviye, kız yurdu gözümüzün önünde yok oluyor.
TURGUTLU’daki Irlamaz çayı kenarındaki ipek yolu üzerinde bulunan ve bir sava göre “ Osmanlı öncesi döneme ait “namazgahın” ayakta kalan mihraplı tek duvarını kaçak inşaat yapım aşamasında iken Turgutlu Kaymakamlığı tarafından müdahale edilerek ,inşaatı İzmir 2. Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü tarafından durdurtularak yerin tecil işlemlerine başlanmış ve Turgutlu Belediye tarafından inşaatın mühürlenmiş olduğu öğrenildi.
Mühürlü kaçak inşaat tamamlandı
Ancak tüm bunlara rağmen Irlamaz Yolundaki “Namazgahın” ayakta kalan mihraplı tek duvarının yanına yapılan inşaatın tamamı ev olarak kullanıldığı gözlemlendi.
Koruma Kurulu , Kaymakamlığın ve Belediyenin gözetiminde olmasına rağmen “namazgahın” ayakta kalan mihraplı tek duvarı’nın yanında vatandaş tarafından kaçak yaptırılan inşaatın tamamlanmış olması kültür varlıklarının ne kadar korumasız olduklarını göstermekte.
Duvarı delinen Havra
Öte yandan yine koruma altında olan ve Koruma altına alınan Özyurt Mahallesindeki Havra’nın da hali içler acısı. Kimliği belirsiz kişi yada kişilerce Havra’nın duvarı delinerek içerisinin sığınak olarak kullanıldığı bunun gibi Piyaleoğlu Caddesi’ndeki kız yurdu’nun da koruma altında olmasına karşı tinerciler tarafından sığınak olarak kullanıldığı vatandaşlar tarafından belirtildi.
Karacaahmet Zaviyesi toprak altında
Turgutlu Kısmalı Mıntıkasında bulunan Karacaahmet Zaviyesi’nin de durumu çok kötü durumumda .Zaviye binası olduğu gibi kumlar altında olduğu gözlemlendi.
Turgutlu Toplumsal Dayanışma ve Kültür Merkezi Başkanı Hayri Bökü, Turgutlu’daki tarihi yerlerin çok kötü durumda olduğunu iddia ederek bu bazı yerlerin İzmir 2. Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü tarafından koruma altında olmasına karşın yok olma tehdidi altında olduğunu söyledi
Nasıl bir duyarsızlıktır ?
Bökü ; Söz konusu Irlamaz Yolundaki Namazgah Turgutlu'nun Türkleşme sürecinde kanıt olabilecek ender yapılardan birisidir. Bu kanıtlarda ortadan kalktıktan sonra Turgutlu'nun tarih yazımında hiç bir veri kalmayacaktır.
Bunun gibi Turgutlu tarihinde bir zamanlar Yahudi varlığının kanıtı olan Havra da benzer duyarsızlık ile korumasız ve başıboş bırakılan havranın yan tarafında duvarı delinmiş, pencereleri, kapıları kırılmış içerisindeki, orijinal ahşap yapılar parçalanmış bir durumda sanki yıkılması istenir gibi ve belki de meçhul bir yangına hedef olur bir şekilde yok edilme kaderini bekliyor gibi. Üstelik bu bina tescilli.
Ayrıca Yunan işgalinin acı anılarını bünyesinde barındıran kız yurdu perişan bir metrukluk içerisinde . Yunan işgalinde karargah olarak kullandığı kız yurdunda birkaç ay içerisinde tecavüz ve tacizler sebebiyle 15 tane genç kızın kendini astığı bina da yok olmak üzere. Hepimizin gözleri önünde tarihin yok oluşunu seyretmek nasıl bir duyarsızlıktır ?
Bir başka facia da şudur; Eski Belediye Başkanlarından Tüzel Gökyayla'nın başkanlığı döneminde bulunmuş, Turgutlu Türkleşme tarihinin ilk dönem eserlerinden olan ve ilk vakfiyelerde yer alan Karaca Ahmet zaviyesi(tekke) toprak altında herkesten habersiz varlığını sürüyor. Oysa bu eser bilim insanlarının çalışmalarına sunulsa Turgutlu, Kasaba,Yengi tarihi aydınlatılabilecektir. Bir başka konu ise tarihi kervan yolunu Akhisar'a bağlayan yol ve köprü kalıntıları restore edilmeli. Bunun gibi daha yakın tarihe kadar kalıntıları ortada olan Celali İsyanları döneminde restorasyonu yapılmış olan tarihi surlar şimdi nerede ? Onlardan da hiç bir iz bırakmadık.Yetkili ve sorumluluk sahipleri kişi ve kurumları derhal göreve çağırıyoruz.” diye feryat etti.
Turgutlu Belediyesi İmar Müdürlüğü görevlisi Çarşamba ve Perşembe günü Irlamaz Yolundaki, Namazgahın,Turgutlu İlçesindeki Havra ile Cumhuriyet öncesi Kız yurdu yurdu,Gediz Ovasındaki , Karaca Ahmet zaviyesi ile tarihi köprü’nün fotoğraflarını çekti. Turgutlu Belediyesi İmar Müdürlüğündeki görevlisi ,İzmir 2. Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü ‘nden gelen talep üzerine tarihi yerlerin adreslerini,kadatsro bilgilerini,imar paftalarını,fotoğraflarını kuruma gönderecek. Doğan ÇİZMECİ /TURGUTLU
DİKKAT Tüm Hakları saklıdır ! Bu sitede yer alan yazı ,haber, fotoğraf ve video görüntülerin , ve sair dokümanların hakları Yedieylül Gazetecilik ve Matbacılık LTD.ŞTİ’ye aittir. Kaynak gösterilse dahi izin alınmadan kısmen veya tamamen kopyalanması, çoğaltılması, kullanılması, yayımlanması ve dağıtılması kesinlikle yasaktır. Bu yasağa uymayanlar hakkında 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu uyarınca yasal işlem yapılabilecektir.
Yorumlar
Kalan Karakter: