Manisa’da ilk kez Turgutlu’da başlatıldı
Turgutlu’da ‘İlaç Dedektifler Projesi’ protokolü imzalandı
ÇEVRECİ Eczacılar Kooperatifi (ÇEKOOP) tarafından Akılcı ve Atık İlaç Eğitimi kapsamında başlatılan “İlaç Dedektifleri Projesi”nin protokolü Turgutlu İlçe Kaymakamlığı, Turgutlu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Turgutlu İlçe Sağlık Müdürlüğü ve ÇEKOOP arasında imzalandı. Protokole Turgutlu Kaymakamı Nazmi Günlü, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Ölmez, İlçe Sağlık Müdürü Dr. Osman Nacaroğlu ile Çevreci Eczacılar Kooperatifi Genel Sekreteri Seval Ünlüerler, Manisa Eczacılar Odası Yönetim Kurulu adına Devrim Balı, Bahadır Şenyağçı ile Manisa Eczacılar Odası Turgutlu Temsilcisi Uğur Ünlüerler katıldılar.
Manisa bölgesinde ilk olarak Turgutlu’da başlatılan “İlaç Dedektifleri Projesi” kapsamında ilk etapta 5 bin öğrenciye ulaşılması bekleniyor. Projenin amacının sağlıklı yaşam ve sağlıklı çevre bilincine sahip yeni nesiller yetişmesine ve ilaçların doğru kullanım, saklanma ve atılmasına katkıda bulunmak amacıyla geliştirilen kurumsal sosyal sorumluluk olduğu belirtildi.
Çevreci Eczacılar Kooperatifi Genel Sekreteri Seval Ünlüerler “Bu proje ÇEKOOP tarafından hazırlandı. Projede ortaokulda 6 ve 7. sınıfta eğitim gören öğrencilere yönelik olarak düşünüldü ilk etapta. Her okuldan bir 6 ve 7. sınıfımıza giderek miadı dolmuş ilaçların ne yapılması gerektiğini. Ve ilaçların akılcı olarak nasıl kullanılması, neler yapılması ve çevrede yanlış uygulamalar varsa onlara da yol göstermesi kapsamında onların seviyesine indirilerek bir eğitim programı hazırlandı. Bu eğitimi vermek için 22 gönüllü arkadaşımız ile öğrencilere eğitim vereceğiz. Tabi daha önce bu eğitimcilerimiz bu projenin eğitimini aldı. Daha sonra da Ege bölgesinde pilot olarak İzmir’de Manisa’da bu projeye başladık. Bu günde burada okullarda başlatacağımız “İlaç Dedektifleri Projesi”nin protokolünü imzalayacağız. İzmir, Aydın ve Manisa’da proje başladı Turgutlu’da şu anda bir ilk gerçekleştiriyoruz bu proje Manisa ilinde ilk olarak Turgutlu’da başlıyor. Bu projenin de Turgutlu’dan bütün Türkiye’ye yayılmasını bekliyoruz ve ilk etapta ilçemizde 5 bin öğrenciye ulaşarak bu eğitimi vermeyi düşünüyoruz” dedi.
Turgutlu Kaymakamı Nazmi Günlü de: “Burada ülkemizde yayılmak istenen bir projeyi Turgutlu’da başlatıyoruz. Türkiye’de bilinçsiz ilaç israfı çok büyük bir sorun. Ve bu israfta çok ciddi rakamlara ulaşıyor. Bu projeden amaçlanan hem bilinçsiz ilaç tüketiminin önüne geçilmesi, bunun içinde çocuklardan eğitime başlanması, çocukların ailede büyüklerine bir baskı oluşturması önemli. Bir diğeri ise bu ilaçların bilinçsiz bir şekilde alınması ile birlikte bu ilaçların birde bilinçsiz bir şekilde atılması var. Bu projeden amaçlanan hedeflerden bir tanesi de bilinçsiz bir şekilde ilaçların bertaraf edilmesinin önüne geçme eğitimi de çocuklara verilecek. Özellikçe çevreci eczacılar kooperatifine üye eczanelerimiz bu tür ilaçların toplanması konusunda yardımcı olacaklar. Bu projenin amacı bu konuda bir bilinç geliştirmesi. Bu proje şu şekilde anlaşılmasın, bu proje evdeki fazla ilaçların toplanma kampanyası değil. Böyle bir şey hedeflemiyoruz. Çünkü evdeki fazla ilaçların toplanması bunların tasnifi birilerine verilmesi ayrı bir şey. Burada bizim hedefimiz kesinlikle evlerden ilaç toplamak değil, ilacın bilinçli bir şekilde tüketilmesi konusunda çocuklarımızın gençlerimizin eğitilmesi bilinçlendirilmesi. Miadı dolmuş zamanı geçmiş ilaçlarında bilinçsiz bir şekilde atılmasın ve çevreye zarar vermeden eczaneler tarafından toplatılması ve usulüne uygun bir şekilde o ilaçlardan kurtarılması” diye konuştu.
Konuşmaların ardından projenin protokolü Turgutlu Kaymakamı Nazmi Günlü, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Ölmez, İlçe Sağlık Müdürü Dr. Osman Nacaroğlu ile Çevreci Eczacılar Kooperatifi Genel Sekreteri Seval Ünlüerler tarafından imzalandı. Doğan ÇİZMECİ
Yorumlar 1
Kalan Karakter: