Turgutlu’da çiftçiler korumaya karşı isyan ettiler
MANİSA’nın en büyük ilçesi olarak bilinen Turgutlu İlçesi’nde çiftçiler, arazilerin can ve mal güvenliğini korumakla yükümlü Turgutlu Çiftçi Malları Koruma Başkanlığının son zamanlarda kötü tutumunu yaptıkları toplantı ile basına açıkladılar.
Yüze yakın çiftçi Turan Mahallesi Atatürk Bulvarı üzerindeki Turgutlu Çiftçi Koruma Başkanlığı önünde toplandı. Çiftçilerden Bülent İsen yaptığı açıklamada, Çiftçi Malları Koruma İDaresi Başkanlığının görevlerini yapmadığını ve ovada hırsızlıkların çoğaldığını söyledi.
Çiftçi mallarına borçları bulunan çiftçileri de mahkemeye verdiklerini açıklayan çiftçi Bülent İsen yaptığı açıklamada: “Bizler Turgutlu’da çiftçilik yapan insanlarız. Turgutlu ÇMK Başkanlığına yıllardır koruma parası altında ödeme yapmaktayız. Ayrıca daha önce hem tarım aletlerimiz hem de trafolarımız çalınmış ve hırsızlığa maruz kalmıştır. Bu sıkıntılı durumlar olduğunda korumaya başvuruyoruz. Ancak bugüne kadar hiçbir şekilde malımızın korunması yönünde yada bulunması yönünde hiçbir yardım görmedik. NE zaman arasak malınız başında durum, jandarmaya başvurun yanıtı alıyoruz.
Acı koruma olan bu kurumun biz çiftçilerin mallarını korumakta hiçbir faydası yoktur. Faydası olmadığı gibi bizlerden her yıl dekar başına ücret almaktadır. Biz Turgutlu çiftçileri olarak korunmayan mallarımız için ücret ödemek istemiyoruz ve ÇMK dan çıkmak istiyoruz. 4081 sayılı kanun 34.maddesi gereğince malımızı kendinizin koruduğunu beyan ederek korumadan ayrılabilirsiniz dedi. Biz çiftçiler olarak 100 lerce dilekçe verdik. Çiftçi malları Koruma Başkanlığınca çeşitli bahanelerle red etmektedir ve zorla aidatları tehsil etmeye çalışmaktadır.
Cüzi miktarda borcu olan çiftçilerin banka hesaplarına, arazilerine ve alet – ekipmanlarına tedbir koydurmuştur. Çok zor durumda kalmış bulunmaktayız. Özellikle Turgutlu Çiftçi Malları Koruma Başkanlığının son seçimde yeni başkana kişisel olarak ya da kendisiyle siyasi görüşü aynı olmayan kişilere bu baskıyı daha fazla yapmaktadır. Ayrıca başkana yakın olan kişilerin borçları daha büyük olmasına rağmen hiçbir idari yaptırım uygulanmamıştır ve bu kişilerin borçların silindiği duyumunu almaktayız.
Bazılarının borçlarının kapandığı bazılarının ise büyük indirimler yapılıp silindiği söylenmektedir. Konuyla ilgili mevcut yönetimin derhal bu konudaki davranışının araştırılmasını talep etmekteyiz.
Ayrıca 4081 sayılı Çiftçi Malları Koruma Kanun 34.maddesi 1.fıkrası 6213 sayılı kanunla değiştirilmiş olup 34.maddesinin 2.fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır. Bu değişikliğe göre kamu kuruluşları ile gerçek ve tüzel kişilere ait tarımsal işletme ve arazi sahipleri tarımsal alanları kendileri korumak istediklerini, ÇMK Başkanlığına başvurmaları halinde bu işletme ve arazi sahiplerinde ücret almayacak ve koruma faalietini durduracaktır. Bu yönde düzenleme olmasına rağmen kurumun ve yönetimn başkanı çiftçileri mağdur ettiğindn şikayetçiyiz. Gerekirse bu konuyu Tarım Bakanlığına ya da daha üst yayın organlarına taşıyacağımızı bildiririz.” diye konuştu.
Çiftçi Bülent İsen, Turgutlu Çiftçi Malları Koruma Başkanlığının “Çiftçi Malları Koruma Başkanlığındaki arkadaşlar kendi borçlarını ödedi mi?, Borçlular borçlarını pazarlık yaparak ödeyebilir mi?, Alacaklarını tahsil ederken siyasi tercih ve dost-akraba ayrımı yapılıyor mu?, Çiftçi Malları çalınan malların tazminatını ödüyor mu?, Arazide malları çalınan çiftçiler kendi arazilerini koruyamaz mı? sorularına cevap vermelerini beklediklerini de sözlerine ekledi. Doğan ÇİZMECİ – Tuncel YILMAZ
Yorumlar 2
Kalan Karakter: