TÜP İLE DAMACANA SU BİRADA SATILAMAYACAK
"MANİSA'NIN SUYU TEMİZ, DAMACANA SUYA İHTİYAÇ YOK"
MANİSA İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ziya Tay, damacana su satışıyla ilgili yeni düzenlemelerin uygulamaya geçtiğini belirtip, kentte 188 su satış yerinden sadece 5'inin ruhsat aldığını duyurdu. Dr. Tay, kırsal alanlar hariç, Manisa merkez ve ilçelerde içme suyunun temiz olduğunu belirtip, damacana suya ihtiyaç olmadığını da açıkladı.
Damacana su satışıyla ilgili yapılan yeni düzenlemeler 1 Ocak 2015 itibariyle uygulanmaya başlandı. Manisa İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ziya Tay, su satış yeri açmak isteyenler, satış yapılacak yere ait plan veya krokiyle kendilerine başvurarak izin alacağını belirtip, artık açık kasa araçlar ve motosikletlerle su taşınamayacağını açıkladı. Yeni düzenlemede Hıfzıssıhha Kanunu gereğince çalışacak kişilerin hijyen eğitimi aldığına dair belge şartı aradıklarını kaydeden Tay, "Satış ve depolama yerlerinde boş ve dolu damacanaların depolandığı ve satışa sunulduğu bölümler ayrı olacak. Doğrudan güneş ışığı, toz, duman, ısı ve diğer etkenlere maruz kalmayacak şekilde düzenlenecek. Açık alanda su satışı ve depolaması yapılamayacak. Su satış ve naklinde araç kullanmak isteyenler de Halk Sağlığı Müdürlüğü'nden izin alacak. Artık tüple birlikte sutaşıma devri kapandı" dedi.
188 İŞLETMEDEN 5 TANESİ RUHSAT ALDI
Ambalajlı su satış yerleri ve nakil araçlarına standart ve ruhsat getirdiklerini kaydeden Dr. Tay, 2014 yılı sonuna kadar eksikliklerin tamamlanması için süre tanındığını ancak birçok işletmenin bu işleri son güne bıraktığını söyledi. Manisa'da il genelinde su satışı yapan 188 işletme tespit edildiğini açıklayan Dr. Tay, "Bugün itibariyle bu şartları sağladığı tespit edilen belge verilen işyeri sayısı şu an sadece 5 tane. Bir düzenleme yapıldığında tanınan sürenin en son gününe kadar hazırlık yapmıyorlar. 188 işletmenin yarısının bizde müracaatı var. Şartları sağlamayan yerler olduğu tespit edilirse, gerekli işlem yapılacak" diye konuştu.
SU FİYATLARI ARTAR
Yapılan düzenlemenin işletmelere belirli bir maliyet getirdiğine dikkat çeken Dr. Tay, su fiyatlarında artış olacağını öngördü. Dr. Tay, "Bu maliyet su fiyatlarına yansıyacaktır. Manisa merkez ve ilçelerdeki şebeke suları sürekli denetim altındadır. Manisa'nın suyu içmeye uygun standartlardadır. Sürekli olarak numune alınıyor. Merkezi yerlerdeki suların durumu iyi ve güvenilir olduğunu söyleyebiliriz. Damacana suya çok fazla bir gerek yok.
Şebeke suyu güvenli şekilde kullanılabilir. Kırsal kesimdeki sularda sıkıntı var. Manisa'nın büyükşehir olmasıyla birlikte suların klorlanması ve takibi konusunda bir boşluk oluştu. Zaman zaman sıkıntılar yaşanıyor. Kırsal kesimdeki bazı yerlerde arsenik oranının yüksek olduğunu gördük" dedi. Dr. Tay, son olarak yeni düzenlemeyle ilgili denetimlerin yapılacağını belirtip, kurallara uymayan işletmelerin bu işi yapamayacağını ifade etti.dha
Yorumlar
Kalan Karakter: