EGEUMUT Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op.Dr. Ali Galip Yüksel, Tıkayıcı Uyku Apnesi hakkında gazetemize bilgilendirici açıklamalarda bulundu.
Op.Dr. Ali Galip Yüksel yaptığı açıklamada: “Apne 10 sn. süresince burun ve ağızdan nefes alamama halidir. Obstrüktif (tıkayıcı) uyku apnesi yüksek sesli, sürekli horlama ve tekrarlayan üst solunum yolu tıkanmaları sonucu oluşan uzun süreli oksijensiz kalma ve uyku bölünmeleri ile karakterizedir.
Obstrüktif uyku apsesinin nedenleri arasında aşırı kilolu olmak sık karşılaşılan bir durumdur. Boyun çevresinin erkeklerde 43 cm. kadınlarda 38 cm. den büyük olması veya vücut kitle indeksinin 27 nin üzerinde olması tıkayıcı uyku apnesinin sınır değeridir. Bu değerlerin üzerinde olanlar uyku apnesi adayıdırlar.
Kilolu kişilerde yutak bölgesindeki yağ yastıkçıklarının hacmi normal kilolulara göre daha fazladır ve apnesi olan kişilerde yağ hacminin arttığı saptanmıştır.
Ayrıca bademciklerin aşırı büyüklüğü, dilin normalden büyük olması, yumuşak damaktaki sarkmalar da apne nedenidir. Burun içinden kaynaklanan bozukluklar (burun etlerinin büyüklüğü, burun kemiğinin eğriliği gibi) tıkayıcı tipte apnelere nadiren neden olsa da uykuda solunum bozukluğu sebebidir.
Uykunun sağlıklı olmaması uzun dönemdeki sekelleri açısından önemlidir. Hipertansiyon iskemik kalp hastalıkları, ritim bozuklukları, felç gibi ciddi problemlerle sonuçlanabilir. Ayrıca apneli hastalarda gündüz uyuklamaları fazlaca görüldüğü için trafik kazalarının önemli sebeplerindendir.
Apneli hastalarda en çok görülen gece belirtileri; gürültülü ve sürekli horlama, nefes alma esnasında oluşan iç çekme veya tıkanmaya bağlı sesler, idrara kalkma veya idrar kaçırma görülebilir.
Apnesi olan kişilerin gündüzleri uyuklama hali, sürekli yorgunluk, baş ağrısı, konsantrasyon güçlüğü, iş veriminde düşme ve erektil disfonksiyon (cinsel fonksiyon bozukluğu) şikayetleri genellikle mevcuttur.
Apnenin tanısında hastanın ve yakınının (genellikle eşi) gözlem ve ifadesi, muayene bulguları, radyolojik görüntülemeler ve polisomnografi (uyku testi) önemlidir.
Tedavide her hasta için farklı yaklaşımlar mevcuttur. Cerrahi tedaviden yarar görecekler için seçim öncelikle cerrahi olmalıdır. Cerrahi tedaviden yarar göremeyecekler için ise gece boyunca yatarken basınçlı hava (CPAP) veren maske kullanmaları önerilir. Aşırı kiloluların zayıflaması, bazı ağız içi aparatlar, yatış pozisyonu gibi yaklaşımlarda apnesi olan hastalarda daha rahat nefes almalarını sağlayabilir.” diye konuştu. Haber Merkezi
Yorumlar
Kalan Karakter: