'Telefonsuz sokağa çıkamıyorsanız sosyal medya bağımlısı olabilirsiniz'
TURGUTLU İlçesinde psikolog Senem Çolak, sosyal medya bağımlılığıyla ilgili açıklamalarda bulundu. "Bu bağımlılığın da diğer bağımlılıklar gibi tedavi edilebileceğini unutmayıp, yardım almaktan kaçınmamalıyız." diyen Çolak yaptığı açıklamada, "Günümüz dünyasında,iletişim ve teknoloji çağında bilgiye ulaşmanın en kolay ve en hızlı yolu tabi ki internettir.
İnternet;bilgiye ulaşmanın bir yolu olduğu kadar sosyalleşmek için kullanılan ağların da olduğu bir platformdur ve gün geçtikçe gelişmektedir.
Bu ağların kullanımı kişiden kişiye göre değişkenlik göstermektedir. Kimisi bu sosyal medya ağlarını sosyalleşmek,insanlarla sanal ortamda da olsa iletişim kurmak için kullanırken kimisi de sosyal ortamlardan kaçmak ve kendisini olduğu kişiden daha farklı göstermek için kullanabilir.
Bazı kişiler için taktir edilmek,onaylanmak çok önemlidir ve sosyal medya ağlarında da bu önemsenmeyi fazlasıyla göz önünde yaşamayı tercih ederler.
Bu sosyal medya ağları da tıpkı alkol ve madde kullanımının artması durumunda olduğu gibi bağımlılık yaratabilir.
Eğer sabahları uyandığınızda aklınıza ilk gelen sosyal medya hesaplarınız oluyorsa,erişiminizin olmaması kaygınızı arttırıyorsa,aldığınız beğeni sayıları ruh halinizi olumlu-olumsuz etkiliyorsa,telefonunuz olmadan sokağa çıkamıyorsanız sosyal medya bağımlısı olma yolundasınızdır.
Sosyal medya ağlarının çeşitliliği ve yaygın kullanımı bu bağımlılığı arttıranen önemli faktörlerden birisidir.
Yoğun sosyal medya kullanımınızın olması,sürekli çevrimiçi olma çabanız,devamlıbir paylaşım yapma ve paylaşım yapan diğer kullanıcıları işinizi aksatarak takip etmeniz bu bağımlılığın arttığının bir göstergesidir.
Sosyal medya kullanımının yararları olduğu kadar bağımlılık düzeyine gelmesi durumunda zararlarının da olabileceği unutulmamalıdır.
Bu zaralardan bazıları diğer insanlar tarafından farkedilecek düzeyde olurken bazıları da sadece iç dünyamızda farkedebileceğimiz durumlardır.
Sosyal medya bağımlılığında kişiler yalnızlaşmakta,diğer insanlarla yüzyüze iletişim kurmakta zorlanmakta,çok beğeni alabilmek için gerçeklik algısının zayıflaması durumunda algı yanılsamasına sebep olabilecek gerçek olmayan paylaşımlar yapmaya başlamakta,duygularını ifade etmekte zorlanmaktadır.
Bu zorlanmaları yaşamamamız için öncelikle bizi özgürleştirdiğini unutmadan sosyal medyayı doğru kullanmayı öğrenmemiz gerekmektedir.
Bu bağımlılığın da diğer bağımlılıklar gibi tedavi edilebileceğini unutmayıp,yardım almaktan kaçınmamalıyız" ifadelerini kullandı. Haber Merkezi
Bu bağımlılığın da diğer bağımlılıklar gibi tedavi edilebileceğini unutmayıp,yardım almaktan kaçınmamalıyız" ifadelerini kullandı. Haber Merkezi