KÜLTÜR MİRASI OLAN MESLEKLER KORUNSUN
MANİSA'da eski bitpazarının içinde kalaycılık yapan kentin son ustası Sedat Ateşer, ailesinin beş nesildir sürdürdüğü mesleği oğluyla yaşatmaya çalışıyor. Devletin kültür mirası meslekleri korumasını isteyen Ateşoğlu, para kazanamasa bile oğlunun bu işe devam edeceğini dile getirdi.
Kentin son kalaycı ustası Sedat Ateşer, modern çağa meydan okuyarak dede yadigarı kalaycılık mesleğini sürdürmeye çalışıyor. Çırak çıkmadığı için işe gönül veren oğlu Selim Ateşer'i yetiştirebildiğini belirten Sedat Ateşer, teknolojiye ve zamana yenik düşen mesleğin çok fazla önemsenmemesinden yakındı. Mesleği kendisinden sonra oğlu Selim Ateşer'in sürdüreceğini söyleyen Ateşer, "Manisa'da son usta ben kaldım. Herkes para kazanamadığı için dükkanını kapatıp gitti. Ama bizimkisi baba, dede mesleği. Onlardan öğrendiklerimi bırakıp gidemezdim. Bugüne kadar bu meslekle yaşadım. Oğluma da bu işin inceliklerini öğrettim. Bu işi sürdürecek öğrenmek isteyen başka çırak bulamadım" dedi.
DEVLET KORUMA ALTINA ALMALI
Bu tür mesleklerin kültür mirası olduğuna dikkat çeken Ateşer, "İnsanlar artık sadece anne babalarından miras olan eşyaları kalaylanması için getiriyor. Bizim meslekte o eşyalar gibi eskidi. Ancak bu kadar ekmek yediğimiz mesleği bırakamıyoruz. Devletin bu mesleklere sahip çıkmasını ve kültür mirası olarak tanıtmasını istiyoruz. Bu saatten sonra eski haline dönmez. Ancak koruma altına alınırsa insanlar kültürlerini öğrenirler" diye konuştu.
OĞLU MESLEĞİ BIRAKMAYACAK
Mesleğin inceliklerini öğrenmeye çalışan Selim Ateşer, "Bu işten para kazanmıyoruz. Ayakta durmamız imkansız hale geldi. Bu işin yanında bisiklet tamirciliği de yapıyorum. Ancak babamın, dedelerimin işini bırakmayacağım" dedi. DHA
Yorumlar
Kalan Karakter: