Presbiyopi nedir?
Egeumut Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op.Dr. İbrahim Türker, Presbiyopi hakkında gazetemize bilgilendirici açıklamalarda bulundu.
Op.Dr. İbrahim Türker yaptığı açıklamada: “40 yaşın üzerinde, yaşa bağlı yakını görememe sorunudur. Gözlerimizin içindeki merceğin şekil değiştirebilmesi sayesinde cisimler yakına geldiğinde, şişerek şeklini değiştirebilir ve görme kalitesini arttırır. Yakın görme bu şekilde gerçekleşmektedir. 40 yaşından sonra göz bu yeteneğini yavaş yavaş kaybetmeye başlamaktadır.
Presbiyopi Neden Oluşur?
Presbiyopinin oluş nedeni halen kesin olarak saptanamamıştır. Yaşla birlikte gözdeki mercekte ve / veya uyum mekanizmasında görevli diğer organellerdeki bozulma sorumlu tutulmaktadır. Ancak presbiyopi herkesin başına gelecek bir olaydır.
Presbiyopinin Belirtileri Nelerdir?
Presbiyopi hastaları cisimleri yarım metreden daha yakına getirdiklerinde görmekte zorlanmaktadır. Bu nedenle cisimleri uzaklaştırarak görebilirler.
Presbiyopi geciktirebilir mi?
Presbiyopi bir yaşlılık hastalığıdır. Yüzümüzdeki kırışıklıkları, saçımızın beyazlamasını engellemeyeceğimiz gibi, presbiyopiyi de engellememiz mümkün değildir.
Gözdeki kırma kusurları presbiyopiyi nasıl etkiliyor?
Miyop kırma kusuru presbiyopiye bağlı sorunları geciktirebilir. Örneğin -1 miyop olan bir kişi 40 yaşına geldiğinde buna +1 ekleneceği için yakın gözlüğü kullanmasına gerek kalmaz. Gözlüksüz yakını görebilir. Ya da 50 yaşında -2 miyopisi olan bir kişi yakını gözlüksüz görebilir. Hipermetropisi olanlar ise presbiyopiye bağlı sorunları daha çok hissederler. Örneğin 40 yaşında +1 hipermetropisi olan bir kişi yakın için +1 numaralık ek bir düzeltme ihtiyacı duyar (+2 numara yakın gözlüğü kullanması gerekir.)
Presbiyopi Nasıl Tedavi Edilir?
Presbiyopi için kesin bir tedavi yöntemi henüz bulunamamıştır. Dünyada bu konuyla ilgili uygulanan birçok tedavi yöntemi bulunmaktadır. Bu tedavi yöntemlerinin kendisine göre avantaj ve dezavantajları vardır.
1.Gözlükle tedavi
Bifokal (iki odaklı) gözlükler
Multifokal (progresif- çok odaklı) gözlükler
2.Kontakt lensle tedavi
Multifokal kontakt lensler: Lense uygun olan hastalar bu lensleri kullandıklarında başarılı sonuçlar almaktadırlar. Bazı hastalarda gözyaşı kalitesindeki azalma nedeniyle kullanımda sorunlar yaşanabilmektedir.
Kontakt lens ile monovizyon (tek gözü miyop bırakma): Tek göz yakını görebilir hale getirilmiş olur.
3.Cerrahi tedavi
Gözün kornea tabakasına yapılacak tek taraflı lazer tedavisi ile bir göz miyop hale getirilebilir. Bir gözle uzak bir gözle yakını görmüş olur. (monovizyon)
Bazı uygun hastalarda yakın zamanda iki göze uygulanan lazer tedavisi ile yakın görme seviyesi artırılabilmektedir.
Kataraktı olan ve bu nedenle ameliyat olan kişilerde çok odaklı (multifokal) veya akomodatif (uyum sağlayabilen) mercekler takılabilir. Bu merceklerde bazen ameliyat sonrasında görsel sorunlar yaşanabilmektedir. “ ifadelerini kullandı. Haber Merkezi
Yorumlar
Kalan Karakter: