OTİZMLİ ÇOCUKLARIN ÖĞRETMEN SIKINTISI
MANİSA Şükran Bilginer Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi'ne kayıt yaptıran otizmli aileler, çocuklarını öğretmen olmadığı gerekçesiyle okula gönderemiyor. Veliler kendi çocuklarıyla ilgilenebilecek öğretmen ataması yapılması için İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne çağrıda bulundu.
Manisa'daki tüm öğrenciler ders başı yaparken, otizmli çocuklar öğretmen yokluğu sebebiyle okula gidemedi. Otizmli çocukları bulunan aileler, kayıtlarını Şükran Bilginer Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi'ne yaptırmasına karşın öğretmen ataması yapılmaması sebebiyle bu yıl eğitim-öğretime başlanamamasından yakındı. Veliler, Manisa Otizm Derneği Başkanı Saadet Şerenoğlu'nu ziyaret ederek sıkıntılarını dile getirdi.
Otistik çocuğu olan Kezban Yavaşan, sorunun bir an önce çözülmesi gerektiğini belirterek, "Manisa'da müfredat değiştiği için çocuklarımızı hiçbir anaokuluna veremiyoruz. 4.5 yaşında otizmli bir oğlum var. 12 Eylül Cuma günü kayıt için okula gittiğimizde hiçbir problem çıkmadı, kaydı yaptırdık. Dediler ki 'Pazartesi günü eğitimimiz başlayacak, gelirsiniz öğretmenimizle görüşürsünüz, sınıfa başlarsınız'. Pazartesi gittik, öğretmen yok. Ne zaman atanacağı konusunda kesin bir bilgi de yok. Bütün veliler bu şekilde, rezil durumdayız, sabahtan geri döndük. Okula kaydolduk ama gidemiyoruz" diye konuştu.
'BU SORUNLARI HEP BİZ YAŞIYORUZ'
12 yaşında otizimli kız çocuğu bulunan anne Havva Çiçek ise "Normal çocukların eğitimi zamanında başlarken, bizim çocuklarımız niye öğretmen yokluğu nedeniyle zamanında başlayamıyor. Normal çocukların niye öğretmen eksiği yok, bu sorunları hep biz yaşıyoruz. Okullar açılmış, ama bizim çocuklarımız dikkate alınmadığı için öğretmen ataması yapılmamış" diye konuştu.
Manisa Otizm Derneği Başkanı Saadet Şerenoğlu, otizmli çocuklara toplumda olduğu kadar, eğitim kurumlarında da yeteri kadar ilgi gösterilmediğini belirterek, en önemli örneğinin Şükran Bilginer Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi'ne otizm öğretmeni atanmaması olduğunu söyledi. Dernek Başkanı Şerenoğlu, derneğin şuanda 802 üyesini bulunduğunu ve 80 ailenin otizmli çocuklarının her yıl eğitim-öğretim konusunda sıkıntı yaşadığını vurguladı. Dernek Başkanı Şerenoğlu, "Biz yıllardır Manisa'da bu sıkıntıları yaşıyoruz. Engellilere uygun bir okulumuz var, birçok aile 'En azından engellilerin bulunduğu bir okul, sorun yaşamayız' düşüncesiyle çocuklarını bu okula yazdırdı. Ama öğretmen ataması olmadığı için otizmli çocuklarımız eğitim merkezine gidemiyor" diye konuştu.
Otizmli çocuklara özel sınıflar yapılması gerektiğinin altını çizen Şerenoğlu, "Bizim çocuklarımız özel çocuklar. Sürekli olarak öfke nöbetleri geçiriyor. Bu çocukların eğitim göreceği sınıfların duvarları kaplamalı ve camları kırılmaz olması gerekir. Eğitim merkezindeki sınıfların da bu şekilde ayarlanması lazım. Daha sınıfları bile görmedik. Ayrıca öğretmenlerinin de bu konuda özel olması lazım" diye konuştu. Dernek Başkanı Şerenoğlu, hem Manisa Valiliği'ni hem de İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nü duyarlı olmaya çağırdığını söyledi.
Yıllardır Manisa'da özel bir otizm eğitim merkezini kurulması için çaba gösterdiğini de hatırlatan Dernek Başkanı Şerenoğlu, "Yıllardır bu konuda çaba gösterdim. En son olarak merkezin yapılması için İl Özel İdaresi'ne 500 bin TL para gönderildi. Fakat Manisa'nın büyükşehir olması sebebiyle İl Özel İdaresi kapandı. Para ise geri gönderildi. Şimdi paranın geri gelmesi için gayretlerim sürüyor. Mevcut valimiz Erdoğan Bektaş ile görüştüğümüzde konuyla Yunusemre Kaymakamlığı'nın yakından ilgilendiğini öğrendik. Şimdi merkezin yapılıp yapılmayacağını merakla bekliyoruz" dedi.dha
Yorumlar
Kalan Karakter: