Yaz aylarında güneşin etkilerine dikkat çeken Prof. Dr. Ünal, “Açık renkli, renkli gözlü, kızıl saçlı, beyaz tenli kişiler güneşe daha fazla dikkat etmeliler. Güneş koruyucularını hiç ihmal etmemeliler” dedi
“Bazı kanserlerin ortaya çıkmasında güneş çok önemli bir faktör”
*Prof. Dr. Ünal, “ Yaş açısından uzun süre güneşte kalmış biriyle, çok az güneş görmüş biri arasında aynı yaşta da olsalar çok büyük görüntü farklılığı vardır”
* “Bazı kanserlerin ortaya çıkmasında güneş çok önemli bir faktör. Öte yandan güneşin bağışıklık sistemini baskılaması, katarakt oluşturması, uçuk virüsleri gibi bazı virüsleri alevlendirmesi gibi yan etkileri var”
* “Ege ve Akdeniz Bölgesi’nde güneşin dik olduğu öğle saatlerinde mümkün olduğunca dışarı çıkmamak gerekiyor”
* “Güneş koruyucularımızı hiç ihmal etmemeliyiz. Plaj gölgesindeysek en az 30 faktörlü olan kremleri güneşe çıkmadan 15 dakika önce uygulayıp kullanmalıyız. Eğer denize girip çıkıyorsak iki saatte bir yenilemeliyiz. Şapka, güneş gözlüğü ve giysi gibi koruyucuları da mutlaka ek olarak kullanmalıyız” dedi
Cenk Haliskaranfil – Ramazan Gökdere
İZMİR(Ege Ajans)- Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Dermatoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İdil Ünal, sıcak yaz aylarında güneşin insan vücuduna etkileri üzerine Ege Ajans’a açıklamalarda bulundu. Ayrıca tatilcilere önemli uyarılarda bulundu.
Güneşin hem iyi hem de kötü etkileri olduğunu belirten Prof. Dr. Ünal, “Aslında sağlığımız için güneş gereklidir. Çünkü D vitaminini sentezleyen başlıca organ deri, bunu güneş yoluyla yapıyor. Bu nedenle insan vücudunun güneş ışınlarına ihtiyacı var. Ama bir yandan da güneş pek çok yan etkiyi barındırıyor. Eskisi kadar rahat değiliz bu konuda. Çünkü güneşin uzun vadeli ve kısa vadeli yan etkilerinin sonuçlarını çok iyi gözlemliyoruz” dedi.
“GÜNEŞ DERİ KANSERLERİNDE ÇOK ÖNEMLİ BİR FAKTÖR”
Güneşin deri üzerindeki etkilerine değinen Prof. Dr. Ünal, “Güneşin akut yan etkileri vardır. Bunlar güneş yanığı gibi ani ortaya çıkan yan etkilerdir. Ama onun dışında da kronik dediğimiz uzun vadede ortaya çıkan yan etkileri var. Bunun başında foto yaşlanma dediğimiz durum geliyor. Bildiğimiz gibi genetik ve yapısal faktörlerle normal giden bir yaşlanmamız var. Bunun dışında da dışsal faktörlerle, ekstrensek yaşlanma dediğimiz dışsal faktörlerle ortaya çıkan bir yaşlanma var. Bunun başlıca sebebi de güneş. Yani çok uzun güneşte çalışmış biriyle, çok az güneş görmüş biri arasında aynı yaşta da olsa çok büyük görüntü farklılıkları vardır yaş açısından” diye konuştu.
Deri kanserlerine de değinen Prof. Dr. Ünal “Onun dışında, güneşin başka bildiğimiz yan etkilerinden biriside deri kanserine eğilim. Bu özellikle yine belli yaşın üzerinde kişilerde daha fazla ortaya çıkıyor. Bunun dışında fenotipik özellik dediğimiz açık renkli, mavi gözlü, kızıl saçlı, beyaz tenli gibi kişilerde daha fazla ortaya çıkıyor. Mesleki olarak güneşe maruz kalmış kişilerde daha fazla ortaya çıkıyor deri kanserleri. Bunlar bazen melanom dışı kanserleri olabiliyor. Benlerden kaynaklı daha çok ortaya çıkan ve en çok korktuğumuz deri kanseri türü melanom. Ama bunun dışında da bazal hücreli ve yassı hücreli deri kanserleri var. Bu kanserlerin ortaya çıkmasında güneş çok önemli bir faktör. Öte yandan güneşin bağışıklık sistemini baskılaması, katarakt oluşturması, uçuk virüsleri gibi bazı virüsleri alevlendirmesi gibi yan etkileri var” diyerek, güneşin hem belli miktarda çıkmamız gereken ama çoğunlukla da korunmamız gereken bir faktör olduğunu belirtti.
“GÜNEŞ KORUYUCULARINA ÇOK GÜVENMEYİN”
Güneşin dik olduğu saatler aralığında dikkat edilmesi gerektiği söyleyen Prof. Dr. Ünal “Ben saat aralığının Ege ve Akdeniz Bölgesinde 10:00 ile 17:00 saatleri arası olması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü bu bölgelerimizde diklik çok daha uzun süre devam edebiliyor. O yüzden güneşin dik olduğu öğle saatlerinde mümkün olduğunca dışarı çıkmamak gerekir. Çünkü koruyucu kremler de sürsek bu dönemlerde çok da etkili olmuyor. Güneşten koruyucularımızı hiç ihmal etmemeliyiz. Plaj gölgesindeysek en az 30 faktörlü olan kremleri güneşe çıkmadan 15 dakika önce uygulayıp kullanmalıyız. Eğer denize girip çıkıyorsak iki saatte bir yenilemeliyiz. Hiçbir zaman güneş koruyucularına güvenerek güneşe çıkmalarını önermiyorum. Şapka, güneş gözlüğü ve giysi gibi koruyucuları da mutlaka ek olarak kullanmalılar” diyerek tatil yapanları uyardı.(CH-RG/OK)
Yorumlar
Kalan Karakter: