MANİSA'DA 'MAVİ DİL HASTALIĞI' ALARMI
MANİSA'nın Yunusemre İlçesine bağlı Yundağı bölgesinde koyunlarda ortaya çıkan mavi dil hastalığı, bölgedeki hayvancılıkla uğraşan köylüleri tedirgin etti. Tek geçim kaynaklarının hayvancılık olduğunu söyleyen besiciler, iki aydan bu yana hayvan ölümlerine dikkati çekti.
Bölgede büyükşehir yasasından önce köy olan dokuz mahallede yaşanan koyun telefleri üzerine CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, besicilerle görüştü. AK Parti Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ da Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın kentte 60 bin doz aşı göndereceğini açıkladı.
Yunusemre İlçesi'ne bağlı Yundağı bölgesinde koyunlarda mavi dil hastalığı görülmeye başlandı. Özellikle koyunları hedef alan hastalıkta hayvanların telef olmaya başlaması besicileri tedirgin etti. İnceleme yapmak için bölgeye giden CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, besicilerle görüştü. İlçe Tarım Müdürlüğü'nün aldığı kan örneklerinin sonucunda koyunlarda mavi dil hastalığının kesinleştiğini söyleyen Özel, önlem alınmadığı için teleflerin yaşandığını iddia etti. CHP'li Milletvekili Özel, "Mavi dil hastalığı 1999 yılında bu civardaki köylerde yaklaşık 5 bin hayvanı telef etmiş. Hayvancılıkla geçinen köylüyü zor durumda bırakan çok kötü bir hastalık. Ağustos ayından itibaren hayvanlar birer ikişer hastalanmaya başlamışlar. Sıcak hava ve yağışın birlikte olduğu zamanda taşıyıcı sinekle hayvandan hayvana bulaşan bir hastalık. İlçe Tarım Müdürlüğü'nün alarma geçmesi ve hızlı bir şekilde bütün sürüleri aşılaması gerekirdi" dedi.
CHP'Lİ VEKİL ÖZEL: ÇOK FAZLA HAYVAN TEHDİT ALTINDA
Aşının sadece devlette bulunduğuna dikkati çeken Özel, önlem alınmaması halinde kentteki bir milyon küçükbaş hayvanın tehdit altında olacağını savundu. Özel, "Aşı özel sektörde bulunamıyor, sadece devletin elinde aşı var. Bu konuda zafiyet olduğu iddia ediliyor. Aşı konusunda geç kalındığı ve ellerinde aşı olup olmadığı konusunda soru önergesi vereceğim. İlaçlama yapılmadığı için hastalık hızla yayılıyor. Sürülerin yüzde 10'u kaybedilmiş ama teşhis iki ay sonra koyulmuş. Çok fazla hayvan tehdit altında. Kurban bayramı sırasında bu hastalığın Tarım Bakanlığı tarafından bilerek gizlendiği konusunda ağır şüpheler var. Şu anda sağlıklı hayvanların hızla aşılanması gerekiyor. Tüm geçimi hayvancılık olan köylüler için devletin hızlı bir şekilde ölen hayvanlara karşılık bir tazminat sistemini hayata geçirmesi gerekiyor. Bakanlığı bunun için hızlı hareket etmeye davet ediyoruz. Devlet ilk ihbarlarla birlikte harekete geçmeliydi. Bakanlık bunun tedbirini baştan almalıydı" diye konuştu.
AK PARTİLİ ÖZDAĞ, GEÇ HABER VERİLDİĞİNİ İLERİ SÜRDÜ
Mavi dil hastalığıyla mücadele eden besiciler için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın kentte 60 bin doz aşı gönderileceğini açıklayan AK Parti Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ, "Aşılar cuma günü Manisa'ya ulaşacak. Köseler Mahallesi ve civarındaki vatandaşlarımızın mağduriyetlerine son vermek amacıyla İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüz konu hakkında inceleme başlatmıştı. Yapılan tetkik ve incelemeler mavi dil hastalığıyla ilgili İzmir laboratuvarlarına gönderildi. Bu laboratuvarlarda incelendi. Yeterli bulunmadı ve girişimlerimiz sonucunda bu tahliller Ankara'da donanımlı bir şekilde incelendi. Bununla ilgili Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımıza yazı yazdık. 60 bin doz aşının Manisa'ya gönderilecek. Cuma günü Manisa'da olacak olan bu aşılar, 60 bin hayvanımıza uygulanarak küçükbaş hayvanlarımız mavi dil hastalığından telef olmayacaklar. Bugüne kadar yaklaşık 100 hayvanımızın öldüğü saptandı. Bunun nedeni vatandaşlarımızın durumu Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüze ve bizlere geç bildirmesinden kaynaklanıyor" dedi.
ZARARIN KARŞILANMASI İSTENDİ
Ölümlerin hızla devam ettiğini belirten ve devletten yardım istediklerini söyleyen besicilerden Arif Varol, "Ölümler hızla devam ediyor. Sadece Koruköy'de 200 hayvan öldü. Bu bölgede Karaahmetli, Köseler, Siyekli, Kışla, Durasallı, Düzlen, Dazyurt ve Maldan'da hızlı bir şekilde devam ediyor. Şu anda ne yapacağımızı bilmiyoruz. İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından herhangi bir ilaçlama, bakım uygulanmış değil. Şu anda vatandaşın koyun sürülerinin yarısı hasta. Hastalığa yakalanan hayvanları da kurtaramıyoruz. Zararımızın karşılanmasını istiyoruz. Devlet bu hastalığa karşı önlem almak zorundaydı. Aşılama yapılmalıydı. Ancak herhangi bir önlem alınmadığı için devletten bizim ölen hayvanlarımızın zararını karşılamasını bekliyoruz. Ardından aşılama yapılması bekliyoruz" diye konuştu.
GEÇ TEŞHİS KONULDUĞU İDDİASI
Tek geçim kaynağının besicilik olduğunu söyleyen Mustafa Ali Altıntaş da, her türlü ilacı denediklerini, ancak hastalığın teşhisi geç konulduğu için bu kadar ölüm yaşandığını iddia etti. Besici Altıntaş, "Bu hayvanlarda ölürse bizim yapacak bir şeyimiz kalmaz. Bizimle kimse ilgilenmiyor. Her gün köyde 15-20 hayvan ölüyor. Bir kan örneği alındı, gitti. Biz çaresiziz. Bölge köylerde de aynı durum var. Benim 20 koyunum vardı, 10 tanesi öldü. Diğerleri de can çekişiyor. Ölen hayvanlarımızın zararının karşılanmasını bekliyoruz" dedi.
FOTOĞRAF
--- KUTU ---
MAVİ DİL HASTALIĞI
Özellikle koyunlarda görülen, sokucu sineklerle nakledilen viral bir hastalıktır. Mevsime bağlı olarak görülür, özellikle sokucu sineklerin sayısının arttığı rutubetli zamanlarla, yağmurlu yaz günleri, hastalığın en çok görüldüğü zamanlardır. Bir sürüde hastalık şekillendiğinde, hayvanların büyük bir kısmı hastalanmasına rağmen ölüm daha az görülür. Ölümlerin yanı sıra et ve yapağıda kalite düşüklüğü nedeniyle ekonomik yönden önemli bir hastalıktır. Ancak kuzularda ölüm oranı yüksektir. Koyunlardan başka sığırlar, keçiler ve yabani geviş getirenler de hastalığa yakalanır. DHA
Yorumlar
Kalan Karakter: