Manisa’da vatandaşlar dolardan vazgeçemedi!
-TL tasarruf mevduatı 3.5 trilyon lira arttı. Döviz mevduatı da 3 milyar dolar azaldı. Başta başkent Ankara olmak üzere büyük şehirler dolardan kaçıp Türk Lirası mevduattan enflasyona en yakın getiri sağlarken Şırnak, Osmaniye ve Manisa'da vatandaş dolara devam dedi ve kaybetti.
Ekonomim.com’da yer alan habere göre, son 1 yılda enflasyon yüzde 61,8 artarken Dolar Kuru yüzde 24 değer kazandı. Geçen yıl Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in önceki ekonomi politikasının aksine "rasyonel politikalara" dönmesi ve güçlü faiz artırımlarının ardından özellikle mevduat faizi zaman zaman yüzde 60'ın üstüne çıkarak enflasyonla savaşabilecek en önemli yatırım araçlarının başında geldi.
Önceki yıllarda hızla döviz mevduatına dönen vatandaş ve şirketler de geçen yıl döviz mevduatı yerine Türk Lirası'nı tercih etmeye başladı.
Manisalılar ‘devam’ dedi
TL tasarruf mevduatı 3.5 trilyon lira arttı. Döviz mevduatı da 3 milyar dolar azaldı. Başta başkent Ankara olmak üzere büyük şehirler dolardan kaçıp Türk Lirası mevduattan enflasyona en yakın getiri sağlarken Şırnak, Osmaniye ve Manisa'da vatandaş dolara devam dedi ve kaybetti.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun açıkladığı il bazındaki bankacılık rakamlarına göre geçen yıl seçimlerin ardından Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek önderliğinde başlanan yeni ekonomi programına güvenip tasarrufunu Türk Lirası'na dönen 10 il arasında Ankara da bulunuyor.
Rakamlara göre Türkiye genelinde döviz mevduatı son 1 yılda yüzde 1.6 azaldı.
Başta büyük şehirler olmak üzere birçok il, dolardan kaçıp Türk Lirası mevduattan enflasyona en yakın getiri sağlarken Şırnak, Osmaniye ve Manisa'da vatandaş dolara devam dedi ve kaybetti.
Türk Lirası'na en çok güvenen şehir ise Kastamonu oldu. Bu ilde Türk Lirası mevduat yüzde 100'ün üstünde arttı. Kastamonu'da TL mevduatı 17 milyar lira tırmandı. Kastamonu'yu Doğu'daki sınır illerimiz Ardahan, Kars ve Iğdır takip etti. Tunceli'de TL mevduatı yüzde 87 arttı. Dövizdeki durağanlığa ve yüksek TL mevduat faizine rağmen Şanlıurfa, Gaziantep, Şırnak, Malatya ve Kahramanmaraş'ta TL mevduat artışı yüzde 30 düzeyinde sınırlı kaldı. Bu rakam (artış) normal şartlarda yani hiç ana paraya dokunulmadığını varsayarsak faiz etkisi nedeniyle yüzde 50-60 civarında olmalıydı.