KIRKAĞAÇ KAVUNUNDA HASAT 15 AĞUSTOS'TA
MANİSA Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, Kırkağaç kavununun hasadının 15 Ağustos'tan sonra yapıldığını belirtertek, "Bu tarihten önce piyasaya çıkan ürün tescilli Kırkağaç kavunu değildir" dedi.
Kırkağaç'ta kavun ekili arazileri gezen Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Melihşah Taşkın'dan bu yılki hasat hakkında bilgi aldı. Tat ve aroması ile dünyaca meşhur olan Kırkağaç kavunu 2007 yılında İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, belediye ve ziraat odasının ortak çalışmaları ile coğrafi işaretlenmesinin yapılıp, tescillendiğini hatırlatan Çebi, "Son 3 yıldır etiketleme çalışmaları yapılan bu kavunun en önemli özelliği bir yıl boyunca bozulmadan satış için askıda kalabilmesidir" dedi.
Kırkağaç ve mahallelerine ait ovaların çok verimli olması ve bu durumun her türlü tarımsal ürünün yetişmesine de etki ettiğini vurgulayan Çebi, "İlçe ekonomisinin büyük bir kısmı tarıma dayanmaktadır. İlçede yaklaşık 5 bin aile tarım ile uğraşmaktadır. Toplam tarımsal arazi 214 bin 975 dekardır. En çok yetiştirilen mahsuller zeytin, kavun, domates, biber, buğday, tütün, mısır ve ayçiçeğidir. Ova her türlü ziraata elverişli olduğundan bu temel ürünler dışında çeşitli baklagiller, sebze ve meyve ziraatı da yapılmaktadır" diye konuştu.
İl genelinde kavunda üretim miktarının yüksek olduğunu Manisa'nın dünya sıralamasında ikinci sırada yer aldığını ifade eden Çebi, "2013 yılında kavunda 108 bin 940 ton üretim gerçekleştirdik. 2014 yılında ise bu üretimin miktarının daha da artması beklenmektedir. Kırkağaç'ta kavun hasadı 15 Ağustos'tan sonra yapılmaktadır. Bu tarihten önce piyasaya çıkan ürün tescilli Kırkağaç kavunu değildir" dedi.
İHRACAATI DA YAPILIYOR
Bu yıl yaklaşık Kırkağaç'taki yaklaşık 12 bin dekarlık alanda kavun ekimi yapıldığını ve 48 bin ton ürün hasadı beklendiğini belirten Çebi, "Kırkağaç kavunu, İlçe ekonomisine yüksek getirisi olan bir üründür. Bu üretim sezonunda da önceki yıllarda olduğu gibi yüksek verim beklenmektedir. Üretilen ürünün yaklaşık yüzde 30'u depolandıktan sonra satışa arz edilmektedir. İlçemizde yetiştirilen gerçek Kırkağaç kavunları başta İstanbul olmak üzere birçok il ve ilçeye gönderilmektedir. Yapılan tanıtım ve eğitim çalışmaları ile ilçemizden kavun ihracatı da başlamıştır. Özellikle doğu bloğu ülkeleri ile AB ülkelerine ihracatımız hız kazanmıştır" dedi.
DOĞRU DEPO YÜKSEK KAZANÇ PROJESİ MEYVELERİNİ VERDİ
Kavunların hasattan sonra 6, 7 ay tazeliğini koruyarak soğuk hava depolarında saklandığına ve ilçede 8 kavun deposunun bulunduğuna da dikkati çeken Çebi, şöyle devam etti:
"2011 yılında kaymakamlıkya ortak çalışmalarımız ve Zafer Kalkınma Ajansı'nın desteği ile hazırlanan 'Doğru Depo Yüksek Kazanç' projesi ile ilçemize 12 iklimlendirme odası yapıldı. Böylece kavunların hasattan sonra 6-7 ay tazeliğini koruyarak saklanması sağlanmıştır. Bu depo ilçemizde bir ivme yaratmıştır. Daha önce 2 olan modern kavun deposu bu projeden sonra 8'e çıkmıştır. Şu an ilçemizde bin ton kapasiteli modern kavun depolarımız mevcut."DHA
Yorumlar
Kalan Karakter: