İşaret diliyle film çekecekler....
İşitme engelliler ''sessiz film'' çekimi öncesi ''Güzel Köylü'' dizi setinde...
BİRartıİKİ Kişisel Yaratıcılık Atölyesi'nin ''ENGELSİZ SANATI DESTEKLİYORUZ'' sloganıyla hayata geçirdiği etkinlikler dizisinin yeni projesi "SESSİZLİK'TE FİLM" start aldı.
İzmir Sağırları Koruma ve Kalkındırma Derneği üyelerinden oluşan bir grup işitme engelli, proje yürütücüsü Didem Ayas başkanlığında, Muğla'da çekimleri süren "Güzel Köylü" adlı dizi setini ziyaret etti.
Kendi imkanlarıyla amatör olarak film çeken "SESSİZLİK'TE FİLM" ekibi, yeni film çalışmalarının öncesinde, ilk defa profesyonel bir ortamda nasıl film çekildiğine tanık oldular.
"Güzel Köylü"nün senarist, yönetmen, kameraman ve teknik çalışanlarıyla tanışan ''SESSİZLİK'TE FİLM'' ekibi, biraraya geldikleri oyuncularla da sohbet ederek, merak ettiklerini sorup öğrenme fırsatı yakaladılar.
Kostüm hazırlığından sahne düzenine, sesten ışığa teknik düzenlemeleri yerinde izleyen ''SESSİZLİK'TE FİLM'' ekibi, işaret dili rehberi ile ziyaret ettikleri sette, bir film çekimi için yapılan çalışmaları yerinde görerek farklı bir bakış açısına sahip oldular.
EN BÜYÜK SIKINTILARI ALTYAZI KULLANILMAMASI
Proje yürütücüsü Didem Ayas, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, BİRartıİKİ Kişisel Yaratıcılık Atölyesi'nin evsahipliğinde, ''Engelsiz Sanatı Destekliyoruz'' sloganıyla, işitme engellilere yönelik Mayıs ayında bir etkinlikler dizisi başlattıklarını hatırlattı.
Bu kapsamda, ''SESSİZLİK'TE DANS'' gösterisiyle, işitme engeli olan öğrencileri duyabilen öğrencilerle aynı sahnede buluşturduklarını, kulak tıkacı dağıtıkları izleyicilerin de gösteriyi sessiz izlemelerini sağladıklarını aktaran Ayas, aynı zamanda bir farkındalık çalışması olan gösteriyle çok güzel bir başarıya imza attıklarını kaydetti.
Ayas, bu dizinin ikinci çalışması olan ''SESSİZLİK'TE FİLM'' projesinin de, Muğla'da çekimi yapılan ''Güzel Köylü'' setini ziyaretle başladığını belirterek, işitme engellilerin televizyon ve sinema filmi ile ilgili en büyük sıkıntılarının altyazı veya işaret dili rehberi kullanılmaması olduğuna dikkat çekti.
Daha önce amatör bir film çeken bu ekibin, yeni projelerini profesyonel anlamda desteklemek için set ziyareti, senaryo yazımı, kurgu gibi konularda bilgilendirileceğini dile getiren Ayas, ''Bu ziyaretimiz, İzmir Sağırları Koruma ve Kalkındırma Derneği üyelerinden oluşan SESSİZLİK'TE FİLM ekibimiz için çok önemli bir adım oldu. Bir filmin nasıl çekilmesi gerektiğini gördüler. Bu anlamda projemize destek vererek bizi ağırlayan 'Güzel Köylü' dizi filminin yönetmeni Mustafa Şevki Doğan'a, senarist Filiz Ekinci'ye, sorularımıza açık yüreklilikle cevap veren dizi oyuncularına ve tüm ekip arkadaşlarına teşekkür ederiz'' dedi.
''SESSİZLİK'TE FİLM'' PROJESİ"
BİRartıİKİ Kişisel Yaratıcılık Atölyesi'nin, toplumda engelli duyarlılığını arttırma hedefiyle yola çıktığı ve ''Engelsiz Sanatı Destekliyoruz'' sloganıyla 2014 Mayıs ayında başlattığı etkinlikler dizisinde özellikle işitme engellilerin kişisel ve mesleki gelişimine destek verilmesi amaçlanıyor.
Bu kapsamdaki projelerin ilki olan ''SESSİZLİK'TE DANS'' Farkındalık Gösterisi, İzmir genelinde iki kere sahnelendi. Projede, Tülay Aktaş İşitme Engelliler Ortaokulu öğrencileri ile Tevfik Fikret Lisesi öğrencileri birlikte yer aldılar.
Dizinin ikinci projesi olan ''SESSİZLİK'TE FİLM'' projesi ise yönetmeninden oyuncusuna tüm ekibini işitme engellilerin oluşturduğu bir film olacak. Filmin konusu bu kişilerce belirlenecek, senaryosunu bu ekip hazırlayacak.. BİRartıİKİ, filmin senaryo yazımı, çekimi, oyuncuların hazırlanması ve kurgu aşamalarında işitme engellilere bilgi aktarımı ve teknik konusunda yönlendirici destek verecek.
BİRartıİKİ, montajlandıktan sonra filmin gösterimini, sosyal sorumluluk projesi kapsamında işitme engellilerin de katılımıyla yapacak.
İşaret dilinin kullanılacağı bir çalışma olması sebebiyle sinema dünyasına farklı bakış getirmesi öngörülen ''SESSİZLİK'TE FİLM'' projesi, kullanılacak altyazı sayesinde sadece işitme engellilere değil daha geniş kitlelere hitap edecek.
''ENGELSİZ SANATI DESTEKLİYORUZ'' etkinlikler dizisi, engeli olan ve olmayan kişileri biraraya getirerek; yazarlık, tiyatro, pandomim, koro, ritm, spor gibi projeler bütünüyle işitme engellilerin kişisel ve mesleki gelişimlerini desteklemeye, engellilerin sosyal hayata dahil olmalarını kolaylaştırmaya devam edecek.HABER MERKEZİ
Yorumlar
Kalan Karakter: