ESNAFLARIN BAŞKANINDAN EKMEK İSRAFI UYARISI
MANİSA Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Bahattin Akyüz, ekmek israfına son verilmesi çağrısında bulunup, israfı önlemek adına bir takım önerilerde bulundu.
Ekmeğin, zengin ve yoksul ayırt etmeksizin günde en az 3 kez soframıza geldiğine dikkati çeken Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Bahattin Akyüz, "Kokusu, bereketi ve tadıyla bütün dinlerde kutsal nimet sayılan bu mübarek yiyecek, ülkemizde ne yazık ki aşırı bir israfla karşı karşıya. Türkiye'de günde 25 bin 295 ton, yılda ise 9.2 milyon ton ekmek üretimi yapılıyor. 250 gramlık standart ekmek üzerinden hesapladığımızda, ülkemizde ayda 101 milyon, yılda ise 37 milyar ekmek üretimi oluyor. Ayda 95 milyon, yılda ise 35 milyar ekmek tüketimi mevcut. Buna karşılık günde 6 milyon yılda ise 2.1 milyar adet ekmeğin israf edildiğini görüyoruz. Bir yanda binlerce insanımız bir dilim ekmeğe muhtaç iken, diğer yanda her gün milyonlarca ekmeği çöpe atıyoruz" dedi.
Oda olarak ekmek israfına karşı mücadele ettiklerini belirten Akyüz, "Otel, lokanta ve yemek fabrika gibi yerlerde her yıl milyonlarda ekmek tüketilmeyip çöpe atılıyor. Buğday üretiminin önem kazandığı son yıllarda giderek artan bu israf, ülke ekonomisini de büyük zarara uğratıyor. Manisa'da da durum oldukça vahim" ifadelerini kullandı.
İSRAFIN ÖNÜNE GEÇMEK İÇİN ÖNERİLER
Esnaflara ve Manisalılar'a çağrıda bulunan Akyüz, ekmek israfını en aza indirebilmek amacıyla uzmanlar tarafından önerilenleri şu şekilde sıraladı: "Üretim talebe göre planlanmalı, raf ömrü uzun kaliteli ekmek üretilmeli, ekmekler fırında veya satış yerlerinde uygun koşullarda muhafaza edilmeli. Ekmeğin pişirilmesi ile satışı arasındaki süre en aza indirilmeli, ekmekler poşetlenmeli, küçük gramajlarda ekmek üretimi yapılmalı. Toplu yemek tüketim yerlerinde ekmekler dilimlenmiş olarak verilmeli, self servis tezgahlarından alınan ekmekler önce değil, yemeklerden sonra alınmalı. Toplu yemek tüketim yerlerinde, mönüye göre ekmek siparişi verilmeli. Satılamayan ekmekler, fırınlar tarafından galeta unu, kurutulmuş ekmek içi gibi başka gıdalar olarak değerlendirilmeli. Orta derecede bayatlamış ekmekler düşük fiyattan satılmalı. Tüketici soğumuş ekmeği bayatlamış saymamalı. Evlere ihtiyaçtan fazla ekmek alınmamalı. Evlerde ekmekler oda sıcaklığında veya buzdolabında değil derin dondurucuda saklanmalı. Evhanımları bayatlamış ekmekleri mutlaka değerlendirmeli."
İSRAF EDİLEN EKMEK PARASIYLA NELER YAPILABİLİR
Akyüz, bir yılda israf edilen ekmeğin parasal karşılığı ile 5 kişilik 104 bin ailenin bir yıl boyunca yoksulluk sınırında, 162 bin asgari ücretli kişinin bir yıl boyunca geçinebileceğini, 460 bin üniversite öğrencisine 12 ay boyunca aylık 280 lira burs verilebileceğine de dikkati çekti. Akyüz ayrıca, bir yıllık israf edilen ekmek parasıyla ayrıca 100 yataklı 80 hastane, yıllık 500 bin yolcu kapasiteli 18 havaalanı, 16 derslikli 500 okul, 300 öğrenci kapasiteli 250 yurt veya 500 kilometrelik bölünmüş yol gibi hizmetlerden herhangi birinin yapılabileceğini belirtti.dha
Yorumlar
Kalan Karakter: