Hayata el verdiler
SAĞLIK Bakanlığı himayesinde Resüssitasyon Derneği ve Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon Derneği tarafından yürütülen 'Hayata El Ver' kampanyası Manisa Celal Bayar Üniversitesi'nde tanıtıldı. Katılımcılara suni solunum ve kalp masajının öğretildiği etkinlikte, 11 kez kalbi durup yeniden hayata döndürülen Ömer Faruk Şerbetçioğlu eğitimin önemine dikkat çekti.
Manisa Celal Bayar Üniversitesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde 'Hayata El Ver' isimli kampanyanın tanımı ve eğitim etkinliği düzenlendi. Tanıtıma Vali Yardımcısı Turgay Ergin, Manisa İl Sağlık Müdürü Metin Kaplan, Celal Bayar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bilal Gümüş, Resüssitasyon Derneği Başkanı Prof. Dr. Agah Çertuğ, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bahar Kuvaki Balkan, Celal Bayar Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gönül Tezcan Keleş ve öğrenciler katıldı. Kampanya hakkında bilgi veren Dernek Başkanı Prof. Dr. Çertuğ, amaçlarının ani kalp durmasında yapılması gerekenler hakkında halkı bilinçlendirmek olduğunu belirtti. Çertuğ, kalp masajı ve solunum desteği ile ani kalp durmalarında hastaların hayata bağlanabileceklerini kaydetti.
Prof. Dr. Çertuğ, "Yapılan araştırmalar, Avrupa'da her yıl yaklaşık olarak 400 bin kişinin hastane dışında ani kalp durmasına maruz kaldığı, bunların yaşama dönüş oranlarının yüzde 10'dan az olduğunu ortaya koymuştur. Halbuki ilk 3-4 dakika içinde ilk müdahale eden kişinin uyguladığı temel yaşam desteğiyle yaşama dönme şansının yüzde 50'nin üzerine çıktığı belirtilmektedir" dedi.
Daha sonra Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Bahar Kuvaki Balkan, kalp masajı ve suni solunumun nasıl yapılacağını katılımcılara anlattı. Celal Bayar Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gönül Tezcan Keleş de sahnede, kalp masajı ve suni solunumu maketler üzerinde öğrencilere uygulamalı olarak gösterdi. Prof. Dr. Keleş, 11 kez kalbi duran ancak hayata döndürülen Ömer Faruk Şerbetçioğlu'nun yaşadıklarını da anlattı. 40 yaşındaki Şerbetçioğlu, fenalaşıp hastaneye kaldırıldığında kalp krizi geçirdiğini anlamadığını ancak hastanede 11 kez kalbinin durduğunu ifade etti. Şerbetçioğlu, kalbinin hastanede durmuş olması nedeniyle şanslı olduğunu belirtip, herkesi suni teneffüs ve kalp masajı konusunda eğitim almaya davet etti.
Konuşmaların ardından etkinliğe katılanlar sahneye davet edilerek uygulamalı kalp masajı ve suni solunum yapmaları sağlandı.dha
Yorumlar
Kalan Karakter: