Balık eti, kalp hastalıklarına, beyin hastalıklarına, depresyon ve eklem romatizmalarına iyi geliyor
Haftada 3 öğün balık tüketin
*Prof. Dr. Çaklı, “Pazardan aldığımız balıkların parlak olmasına ve kokusuna dikkat edilmelidir. Balıkların sağlıklı bir şekilde tüketilmesi için buğulama, ızgara, fırında pişirme teknikleri herhangi bir yağ ilavesi gerektirmediğinden tercih edilmelidir. Bu yöntemler balık etinin kendi doğasını korur. Kızartma ise mecbur kalınmadıkça yapılmamalıdır” dedi
Cansu Demir/Ş.Eren Gedik
İZMİR(Ege Ajans)- Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi İşleme Teknolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şükran Çaklı, “Her yaş grubu için balık tüketimini öneriyoruz. Haftada en az 3 öğün tüketilmeli. Balık eti, kalp hastalıklarına, beyin hastalıklarına, depresyon ve eklem romatizmalarına iyi gelmektedir. Ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirici, göz sağlığına yararlı bir besin maddesidir” dedi.
Prof. Dr. Çaklı, “Balık, insanların beslenmesinde temel besinsel elementlerin hepsini içeriyor. Protein, yağ, vitamin, omega 3 yağ asitlerini içerdiğinden, büyüme ve gelişmeyi hızlandırıcı olması açısından önemlidir. Balık etini kırmızı etten ayıran içerisindeki uzun zincirli doymamış yağ asitlerini içermesidir. Her yaş grubu için balık tüketimini öneriyoruz. Haftada en az 3 öğün tüketilmeli. Balık eti, kalp hastalıklarına, beyin hastalıklarına, depresyon ve eklem romatizmalarına iyi gelmektedir. Ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirici, göz sağlığına yararlı bir besin maddesidir” dedi.
BALIĞI BUĞULAMA YAPIN VEYA FIRINDA PİŞİRİN
Balıkların av yasağının kalktığı tarihler arasında tüketilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Çaklı, “Balıkların temiz sulardan avlanmış olması ve taze olması son derece önemlidir. Avlanmadan sonrada soğuk ortamlarda saklanarak tüketim aşamasına gelmesi gereklidir. Pazardan aldığımız balıkların parlak olmasına ve kokusuna dikkat edilmelidir. Balıkların sağlıklı bir şekilde tüketilmesi için buğulama, ızgara, fırında pişirme teknikleri herhangi bir yağ ilavesi gerektirmediğinden tercih edilmelidir. Bu yöntemler balık etinin kendi doğasını korur. Kızartma ise mecbur kalınmadıkça yapılmamalıdır” diye konuştu. (CD/EG-OK)
Yorumlar
Kalan Karakter: