“Gazeteler için fotoğraf vazgeçilmezdir”
*Yrd. Doç. Dr. İmançer, “Medyada kullanılan fotoğraflar işlevsel fotoğraflardır. Çekilme, sayfada kullanılma amacı ve en önemlisi kamuoyu oluşturma amacı vardır. Fotoğraf sayfada yer aldığı zaman dikkat çekiyor, hele yan anlamları kuvvetliyse sizi ele geçiriyor. Fotoğrafa bakarsınız, fotoğraf altı yazıyı okursunuz. Manşeti okursunuz. Fotoğraf sizi çok etkilediği için haberi okursunuz. Fotoğraf sizi ele geçiriyor”
*“Okur gazetede gördüğü fotoğrafın tek kare çekilmiş olduğunu sanır. Halbuki fotomuhabiri çok sayıda çektiği kareleri editörün önüne koyar. Editör onların içinden ahlaki değerleri, yasaları, uluslararası ilşkileri, gazetenin ilişkilerini ve kendi kişisel görüşlerini gözönüne alarak uygun en vurucu kareyi seçip gazeteye koyar”
* “İyi fotoğraf çekmek için; görmek, bilmek, istemek ve hissetmek gerekir” dedi
Hicran Karahan, Akif Ulutaş
İZMİR (Ege Ajans)- Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyeleri’nden Yrd. Doç. Dr. Ahmet İmançer basın fotoğrafçılığı ve medyada fotoğrafın kullanım amaçları hakkında bilgi verdi. Yrd. Doç. Dr. İmançer gazetelerde yer alan fotoğrafların sıkı bir elemeye tabi tutularak seçildiğini belirterek fotoğrafın kamuoyu üzerindeki etkilerini anlattı.
“FOTOĞRAF HABERİ OKUTUR”
Yazılı basında fotoğrafın önemini anlatan Yrd. Doç. Dr. İmançer “Medyada kullanılan fotoğraflar işlevsel fotoğraflardır. Çekilme, sayfada kullanılma amacı ve en önemlisi kamuoyu oluşturma amacı vardır. Fotoğraf sayfada yer aldığı zaman dikkat çekiyor, hele yan anlamları kuvvetliyse sizi ele geçiriyor. Fotoğrafa bakarsınız, fotoğraf altı yazıyı okursunuz. Manşeti okursunuz. Fotoğraf sizi çok etkilediği için haberi okursunuz. Fotoğraf sizi ele geçiriyor. Haberi okuyorsunuz alt metinde size verilmek istenenleri almış oluyorsunuz. Bir gazete için fotoğraf vazgeçilmezdir.Sayfada fotoğrafın az veya çok olmasına gelince gazetenin fikir gazetesi veya magazin gazetesi olmasıyla ilgilidir” diye konuştu.
“EDİTÖR GÜNDEMİ FOTOĞRAFLARLA BELİRLER”
Gazetelerin haber fotoğraflarını kamuoyunu yönlendirmek için kullandığını belirten Yrd. Doç. Dr. İmançer, “Okur gazetede gördüğü fotoğrafın tek kare çekilmiş olduğunu sanır. Halbuki fotomuhabiri çok sayıda çektiği kareleri editörün önüne koyar. Editör onların içinden ahlaki değerleri, yasaları, uluslararası ilşkileri, gazetenin ilişkilerini ve kendi kişisel görüşlerini gözönüne alarak uygun en vurucu kareyi seçip gazeteye koyar. Okur fotoğrafın arka alanında ne olup bittiğini bilmez. Aynı haber gazetelerde farklı farklı fotoğraflarla farklı sayfalarda çıkar. Burdan şunu anlıyoruz. Editör gündemi nasıl oluşturmak istiyorsa ona göre fotoğraf kullanıyor” dedi.
“GÜNDEM OLUŞTURURKEN HAYAT DA KURTARABİLİRSİNİZ”
Gazetecilerin acil müdahale edilmesi gereken durumlar da fotoğraf mı yoksa yardım mı ikilemine değinen Yrd. Doç. Dr. İmançer “ Bu vicdanı bir sorun. Basın mensubu bir insandır. Yardım etmeli diye düşünebilirsiniz ama medya sektörü ne olursa olsun sizin fotoğrafı çekmenizi ister. Bu dünyanın her yerinde böyledir. Sektörün kuralları der ki ‘önce fotoğraf sonra yardım’. Fotoğrafı çektikten sonra yardım edebilirsin. Hatta bana göre basın fotoğrafçısı iyi bir acilci olmalı. Öyle olur ki olay yerine ambulans ve itfaiyeden daha önce gider, fotoğrafını çeker, gerekiyorsa kişiye ilk yardım yapar. Böylelikle hem gündem oluşturur hem de hayat kurtarabilir” diye konuştu.
“İYİ FOTOĞRAF İÇİN BAKMAK DEĞİL GÖRMEK GEREKİR”
Yrd. Doç. Dr. İmançer, “Fotoğrafçılar görmek adına bakarlar, fark da buradadır. Gördüğünüz şeyi çekerken aldığınız haz fotoğrafa yansıyorsa görenler bu fotoğrafı keşke ben çekseydim der.İyi fotoğraf çekmek için; görmek, bilmek, istemek ve hissetmek gerekir.Teknolojinin gelişmesiyle fotoğraf çekmek çok kolaylaştı. Herkes fotoğraf çekiyor. Fotoğrafın üzerinde oynamalar yapıyor ama bunlar yeterli değil. Bilgi bazında kişinin alt yapısı olmalı. Fotoğrafı niçin çektiğini bilmeli” dedi. (HK/AU-OK)
Yorumlar
Kalan Karakter: