ENERJİ ÜRETECEK İŞLETME GİDERLERİNİ DÜŞÜRECEK
- MANİSA'nın Alaşehir İlçesi'nde faaliyet gösteren Akakar Tarım Ürünleri Limited Şirketi, Elemli Mevkii'nde bulunan yaş sebze ve meyve işletmelerine güneş enerjisi panelleri kurdu. Kırsal Kalkınma Yatırımları Destekleme Programı (KKYDP) tarafından yüzde 50 hibe verdiği panellerle elektrik kullanımında yüzde 30 tasarruf sağlanması, günlük 210 kilovat- saat ile yıllık 147 bin 700 lira gelir elde edilmesinin hedeflendiği açıklandı. Ayrıca ilçede bir işletmenin ilk kez güneş panelleri kullanarak enerjisini üreteceği belirtildi.
Alaşehir'in yerli firmalarından Akakar Tarım Ürünleri Limited Şirketi ortağı Ahmet Özakar, işletmelerinde yıllık 10 bin ton yaş sebze ve meyvenin işlendiğini ve 650'ye yakın çalışanları bulunduğunu belirtti. Avrupa ülkeleri ile Rusya'ya ihracat yaptıklarını belirten Özakar, şöyle dedi:
"İşletmemizde başta üzüm olmak üzere nar, şeftali, kayısı, çilek, kiraz, ayva, incir gibi tarım ürünlerini işliyoruz. 4 bin 500 metrekare kapalı alana sahip işletmemizde elektrik tüketiminden tasarruf edebilmek için yaptığımız araştırmada güneş enerjisinden faydalanmanın işletmemize yüzde 30 tasarruf sağlayabileceğini tespit ettik. Bunun üzerine işletmemizin üzerine 876 güneş paneli yerleştirdik. Yenilenebilir enerji lisanssız elektrik üretim yönetmeliği kapsamında kendi elektriğimizi kendimiz üretmeye başladık. Güneş Enerji Santrali ile mevcut meyve sebze işleme paketleme soğuk hava tesisinin elektrik ihtiyacını karşılayarak firmamızın katma değer ve rekabet gücünü arttırdık. Enerji girdi maliyetlerini düşürdük. İşletmemizin katma değer ve rekabet gücünü arttırdık. Bunların yanında temiz enerji üreterek doğadaki karbondioksit salınımını düşürdük. Yenilenebilir enerji kaynakları kullanılarak AB ülkeleri standartlarında üretim yapabileceğiz. Yeni sistemle elektrik üretiminden yıllık 147 bin 700 lira gelir elde etmeyi planlıyoruz. Güneş Enerji Santrali kurulması ile yıllık 617 ton eşdeğerinde CO2 salanımı, yıllık 126 adet aracın araç kirliliği engellenecektir. Yıllık 864 ağaç kurtarılacaktır. Yurtdışına enerji bağımlılığımızı azaltılacaktır. Ayrıca Alaşehir'de ilk kez böyle bir tesise öncülük ettiğimiz için çok mutluyuz."
DİĞER FİRMALARA 'SİZ DE FAYDALANIN' ÇAĞRISI
Sistemi kuran Alaşehir AN-OK Danışmanlık Limited Şirketi sahibi Makine Mühendisi Ahmet Kocakabak, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın KKYDP kapsamında bu tür yatırım yapan firmalara yüzde 50 hibe desteği verdiğini hatırlatarak şöyle dedi:
"Bu firma da hibeden yararlanmıştır. Bakanlığımızın desteğiyle bu proje Alaşehir'imizde faaliyete geçmiştir. Alaşehir Türkiye'nin en fazla yaş üzüm üreten ve ihracat eden ilçesidir. Alaşehir ve Sarıgöl'de yaklaşık 100 adet üzüm işletmesi tesisi bulunmaktadır. Bu tesislerin hepsi ülke ekonomisine katkı sağlamaktadır. İşletmelere devlet yüzde 50 oranında hibe desteği vermektedir. Yenilenebilir enerji üretimi için ve işletmelerin ekonomik rekabet edebilmeleri için büyük bir fırsat yaratılmıştır. Bu fırsatı tüm işletmelerin değerlendirmesi gerekmektedir. Alaşehir'de ilk kez bu cesareti gösteren bu firmayı kutluyoruz. Umarım devamı gelir. Akakar firması Güneş Enerjisi Santrali (GES) ile kendi elektriğini üreterek ucuz maliyet girdisi yaratarak daha fazla rekabetçi konuma yükselecektir. Çevreyi kirletmeyen, çevreye duyarlı bir GES projesi önümüzdeki günlerde diğer ihracatçı firmalar soğuk hava depo tesislerinin çatısına GES kurarak kendi elektriklerini üreteceklerini düşünüyoruz." dha
Yorumlar
Kalan Karakter: