Hastanelerde CIP hasta uygulaması mı başladı?
CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Faruk Çelik tarafından yazılı olarak yanıtlandırılması istemiyle bir soru önergesi verdi. CHP’li Özel, soru önergesinde İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesine tomografi çektirmek için giden bir hastaya yoğunluktan dolayı Ağustos ayına randevu verildiğini ve hasta durumunun ağır olduğunu söylediğinde de kendisine 60 TL karşılığında “mesai saatleri dışında” tomografisinin iki gün sonra çekilebileceği bilgisinin verildiğini kaydetti. Özel Bakan Çelik’ten, bu uygulamanın bir katılım payı uygulaması olup olmadığının cevabını istedi ve “hastanelerde CIP (Commercially Important Person) sistemine mi geçildi” diye sordu.
MEVZUATTA VAR MI?
CHP Manisa Milletvekili Özer'in soruları şunlar;
-İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesine tomografi çektirmek için giden bir hastaya yoğunluktan dolayı Ağustos ayına randevu verildiği, hastanın durumunun ağır olduğunu söylemesi üzerine kendisine 60 TL karşılığında “mesai saatleri dışında” tomografisinin iki gün sonra çekilebileceği bilgisi verildiği yönündeki iddialar doğru mudur?
-Doğru ise, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi tarafından talep edilen 60 TL’nin mevzuatta yeri var mıdır?
-Eğer bu uygulama mevzuata uygun değilse, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi yönetimine ilişkin herhangi bir soruşturma ya da inceleme başlatılmış mıdır?
KATILIM PAYI MI?
-Eğer mevzuatta düzenleniyorsa, söz konusu bu 60 TL bir katılım payı uygulaması mıdır? Eğer katılım payı ise, hangi tür katılım payı kapsamındadır? Eğer bir katılım payı ise tarifesi nedir?
-Hastanede erken tomografi çektirmek isteyen hastaların bundan sonraki süreçte ayrıca 60 TL ödemesi yeterli olacak mıdır?
HASTANELERDE CIP UYGULAMASI MI BAŞLADI?
-Özel hastanelerde uygulanan VIP hasta uygulamasına benzer bir şekilde üniversite ve devlet hastanelerinde, havacılık iş kolunda karşılaştığımız CIP (Commercially Important Person) hasta modeli mi uygulanmaya başlanmıştır? Ne zamandan beri bu uygulama devam etmektedir?
-Eğer böyle bir uygulama başlamış ise, devlet hastanelerinde uygulanan CIP hasta tarifeleri hangi sağlık hizmetleri için uygulanmaktadır? Bu sağlık hizmetlerinin tarifesi nedir?
-CIP sağlık hizmetini hangi devlet/üniversite hastaneleri uygulamaktadır?
-Mesai saatleri dışında hasta çalıştırdıkları için fark aldıklarını belirten hastaneler hangileridir? Bu hastanelerin mesai saatleri nedir? 13.00’da gerçekleşen muayene mesai saati dışında mı gerçekleşmiş olmaktadır?
PARASI OLMAYAN NE YAPACAK?
-Erken teşhisin hayat kurtardığı kanser vb. hastalıklara yakalanan ve 60 TL veremediği için erken tomografi, MR çektiremeyen hastalar, her zaman övünçle bahsettiğiniz ve “sağlıkta devrim yaptık” dediğiniz Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın hangi bölümünde ele alınmaktadır? HABER MERKEZİ
Yorumlar
Kalan Karakter: