CHP'li Özel elektrik faturalarını meclise taşıdı
ELEKTRİK dağıtım işi yapan Gediz Elektrik Dağıtım A.Ş.'nin bu ay Manisa'daki abonelerine periyodik tahminleme metoduyla fatura kestiğini belirten CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel; şirketin uyguladığı metotla, yapılan harcama yerine endeks baz alınarak geleceğe dönük 56 günlük fatura bedeli belirlediğini kaydetti. Abonelerin kullandığı elektriğin yanında henüz kullanmadığı enerjinin de fiyatıyla karşı karşıya kaldığını belirten CHP'li Milletvekili Özel, konuyu soru önergesiyle meclise taşıdı.
CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel yaptığı yazılı açıklamada, bu ay Manisa'daki abonelerine periyodik tahminleme metoduyla fatura kestiğini, yapılan harcama yerine endeks baz alınarak geleceğe dönük 56 günlük fatura bedeli belirlediğini kaydetti. Asgari ücretle geçinmek zorunda kalan pek çok vatandaşa 300 lirayı bulan faturalar kesildiğini ifade eden CHP'li Özel, "Gediz Elektrik, abonelerden gelen tepkiler üzerine bu uygulamadan vazgeçerek abonelerin tekrar başvurduklarında faturalarının tekrar düzenlenerek ödeme yapılabileceğini duyurmuştur. Kullanılmayan elektriğin faturasının Manisalılara çıkartılması ve daha sonra bu uygulamadan vazgeçilmesi ise Manisa'da Gediz Elektriğe ait tek yetkili şubenin önünde uzun kuyruklar oluşmasına neden olmuştur. Firma yetkilileri ise durumun Enerji Piyasası Denetleme Kurulu'nun Dengeleme Uzlaştırma Yönetmenliğine göre yasal bir işlem olduğunu, enerji üreten firma ile yapılan anlaşma rakamlarını dengelemek için bu uygulamayı yaptıklarını söylemişlerdir. Yine sadece Manisa'da değil ülkenin dört bir yanında benzer olaylar yaşanmış ve bu durum 'elektriğe zam yapıldı' şeklinde algılanarak karışıklıklara sebebiyet vermiştir" dedi.
ÖNERGEDE ŞU SORULAR YER ALDI
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Taner Yıldız'ın cevaplaması talebiyle soru önergesi veren CHP'li Özel, şu soruları sordu:
"Manisa'da toplam kaç aboneye geleceğe dönük 56 günlük fatura kesilmiştir? Kesilen bu faturaların toplam tutarı ne kadardır? Olması gereken tutardan ne kadar fazla tutar aboneye yansıtılmıştır? Türkiye'de toplam kaç ilde benzer sorunla karşılaşılmıştır? Bu iller hangileridir? Türkiye'de toplam kaç aboneye geleceğe dönük fazla fatura kesilmiştir? Kesilen bu faturaların toplam tutarı ne kadardır? Olması gereken tutardan ne kadar fazla tutar aboneye yansıtılmıştır? Manisa'da dilekçe ile itiraz ederek faturalarını düzelttiren kaç abone vardır? Bu abonelerin işlemleri kaç gün sürmüştür? Faturasını Gediz Elektrik yetkililerinin söz konusu uygulamadan vazgeçtiğini açıklamasından önce yatıran kaç abone vardır? Bu abonelerin fazladan ödedikleri ücretler iade edilecek midir? Enerji Piyasası Denetleme Kurulu'nun Dengeleme Uzlaştırma Yönetmenliğine göre fatura dönemi bir takvim ayının ilk günü saat 00.00'da başlayıp aynı ayın son günü saat 24.00'da biten süreyi ifade eder. Buna göre söz konusu yönetmeliğe göre firmalar kaç günlük geleceğe dönük faturalandırma yapabilmektir? Söz konusu yönetmelikte firmalara tanınan bu hakkın abonelere duyurulması hususunda herhangi bir düzenleme bulunmakta mıdır? Bulunuyor ise Gediz Elektrik ve Türkiye'deki diğer dağıtım şirketleri bu duyuruları yapmış mıdır? Abonelere duyuru yapmayan firmalar hangileridir? Bunlar hakkında herhangi bir yasal işlem uygulanacak mıdır? Söz konusu yönetmelikte firmalara tanınan geleceğe dönük faturalandırma hakkının abonelere duyurulması hususunda herhangi bir düzenleme yapılmamış ise böyle bir düzenlemenin önümüzdeki günlerde hayata geçirilmesi düşünülmekte midir?" dha
Yorumlar 1
Kalan Karakter: