Çağlın: “Asit yağmurları ile ölüm saçacak”
TMMOB Kimya Mühendisleri Odası Ege Bölge Şubesi Saadet Çağlın, 2014 Çed Raporu’nun maden işletmesinin karlılığını arttıran değişiklikler içerdiğini belirtti.
TMMOB Kimya Mühendisleri Odası Ege Bölge Şubesi Saadet Çağlın, “Çaldağ Nikel Madeni İşletmesinin Proses değişiklikleri içeren 2014 Çed Raporu çevresel etkileri itibariyle hiçbir iyileştirme içermeyen sadece maden işletmesinin karlılığını arttıran değişiklikler içerdiğini” belirtti. Çağlın: “Meslek alanımızı doğrudan ilgilendiren Sülfürik Asit Tesisi ile ilgili tasarım ve öngörü yetersizlikleri ilk Çed Raporunda olduğu gibidir. Bu tesis 25 yıllık işletme ömründe 20 yıl boyunca, çevresine, havasına, suyuna, toprağına ve bitki örtüsüne asit yağmurları ile ölüm saçmaya devam edecek.” dedi.
Çağlın yayınladığı basın açıklamasında şunları belirtti: ”Dünyanın ve ülkemizin en değerli tarım havzalarından , Gediz Havzasında kurulmak istenen Çaldağ Nikel Madeni İşletmesinin kurulma girişiminin başladığı on yıl önceden bugüne, özellikle işletme içinde bulunan Sülfürik Asit Üretim Tesisinin, öncelikle bölgede bırakacağı geri dönüşümsüz hasarlar nedeniyle, TMMOB Kimya Mühendisleri Odası olarak kaygılarımızı, çekincelerimizi, bilimsel gerçeklere dayalı tespitlerimizle kamuoyu ile paylaştık.
İşletmenin 2006 Çed Raporu ve 2014 Çed Raporlarının onaylanmaları ardından bir çok kurum ve meslek odaları ile birlikte maden işletmesine karşı açılan hukuk mücadelesinin içinde olduk. Proses değişiklikleri içeren 2014 Çed Raporu çevresel etkileri itibariyle hiçbir iyileştirme içermeyen sadece maden işletmesinin karlılığını arttıran değişiklikler içermektedir. Meslek alanımızı doğrudan ilgilendiren Sülfürik Asit Tesisi ile ilgili tasarım ve öngörü yetersizlikleri ilk Ced Raporu’nda olduğu gibidir.Bu tesis 25 yıllık işletme ömründe 20 yıl boyunca, çevresine, havasına, suyuna, toprağına ve bitki örtüsüne asit yağmurları ile ölüm saçmaya devam edecektir.
Turgutlu İlçesi’nde katma değeri yüksek nitelikli tarımsal üretim yapılmakta, taze ve işlenmiş ürünleri yurt içinin yanında ihracat kapasitesi nedeniyle dünyanın her ülkesindeki tüketicisine ulaşmaktadır. İşlenmeyen arazi varlığı yoktur.Nesiller boyu ilçenin ekonomik kalkınması tarıma dayalı olmuş, gelecek nesillerin devamını getirmesinin önündeki tek engel bu maden işletmesi ve Sülfürik Asit Tesisidir.
Turgutlu’da yer üstünün değeri, 25 yıl sonra ilçenin ekonomik, sosyolojik, ekolojik ve sağlık değerlerinin yanında tarımsal üretimini yok ederek terk edip gidecek maden şirketine feda edilmeyecek büyüklüktedir” Doğan ÇİZMECİ
Yorumlar
Kalan Karakter: