Bakan Eroğlu Gediz’deki satışı doğruladı
CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel “Kamudan Satılık Doğa” haberi ile gündeme gelen Gediz deltasındaki satışı Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’na sordu. CHP’li Özel TBMM’ye sunduğu soru önergesinde, Gediz deltasının Ramsar ve Bern Sözleşmeleri kapsamında uluslararası koruma altına alındığını kaydederek, Gediz deltasında 18 bin dönüm arazinin, 55 bin metrekare tuz azmağının ve 231 bin metrekarelik tarlanın Özelleştirme İdaresi tarafından satılığa çıkarıldığını kaydetmişti.
GEDİZ DELTASINDAKİ SATIŞ DOĞRU MU?
CHP’li Özel soru önergesinde Bakan Eroğlu’ndan şu sorulara yanıt istemişti:
“Mevzuata göre üzerinde herhangi bir yatırım yapılaması mümkün olmayan Gediz Deltasının belli bir bölümünün Özelleştirilme İdaresi tarafından satılığa çıkartıldığı iddiaları doğru mudur? Doğru ise üzerinde herhangi bir yatırım yapılamayacak olan Gediz Deltasının belli bir bölümünün satılmasının amacı nedir ve bu satış hangi tarihte gerçekleşmiştir? Bu iddialar doğru ise Gediz deltasının ilgili bölümünü satın alan kişi veya kurumlar kimlerdir? Sulak Alanlar Yönetmeliği ile, Gediz Deltası da dahil olmak üzere tüm sulak alanlarda yatırımların önünün açılması mı düşünülmektedir?”
BAKAN EROĞLU ÖZEL’İN SORU ÖNERGESİNİ YANITLADI
CHP’li Özgür Özel’in soru önergesine Bakan Eroğlu’ndan yanıt geldi. Gelen cevapta Eroğlu İzmir Kuş Cenneti’nin (Gediz Deltası) 90.800 hektar alan büyüklüğünde olup, 1. Derece Doğla Sit Statüsünde olduğunu kaydetti.
Eroğlu verdiği yanıtta şunları söyledi:
“Gediz deltası Koruma Bölgesi sınırları içerisindeki 15.849 hektar alanlık kısım ormanlık alan, 21.750 hektarlık alan Hazine arazisi niteliğinde olup, yaklaşık 55.000 hektar alan özel mülkiyete aittir. Koruma bölgeleri içerisinde ayrıca Çiğili, Foça ve Menemen ilçeleri arasında yer almaktadır. Dolayısıyla Gediz Deltası ve çevresinde doğa ile insan faaliyetleri iç içe geçmiş durumda olup, özel mülkiyet olan arazilerde alım-satım yıllardan bu yana yapılmaktadır ve bu alanlar üzerinde yapılacak faaliyetler Bakanlığımız iznine tabiidir.”
BAKAN EROĞLU GEDİZ’DEKİ SATIŞI DOĞRULADI
Veysel Eroğlu CHP’li Özgür Özel’in soru önergesine verdiği yanıtta Gediz’de yaklaşık 5000 hektar alan büyüklüğündeki tuzlaların Tekel AŞ.’ye ait olduğunu ve bu tuzlaların flamingolar için en önemli beslenme ve üreme alanı olduğunu kaydetti. Bakan Eroğlu verdiği yanıtta Gediz’de satıldığı iddia edilen bölgeden şu cümlelerle bahsetti:
“Tuzlalar içerisinde bulunan müştemilatın kullanım hakkının özel bir kuruma verilmesi alanın bölgedeki ekolojik dengesini etkilemeyecektir. Zira alanın olumsuz etkilenmesine sebep olabilecek her türlü faaliyete Bakanlığımız mer-i mevzuat çerçevesinde izin vermeyecektir. Özelleştirme İdaresinin ihalesi sonucunda tesislerin kullanım hakkını alacak kişi veya kurum yalnızca Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği kapsamında Bakanlığımızca izni verilebilecek faaliyetleri yapabileceklerdir.
Konuyla ilgili bir açıklama yapan CHP’li Özgür Özel Bakan Eroğlu’nun soru önergesine verdiği yanıtta bir iddia olarak gündeme gelen Gediz’deki satışı doğruladığını kaydederek şunları söyledi:
“Bakan Eroğlu’nun Gediz Deltası satışına ilişkin soru önergeme verdiği yanıtta öyle bir cümle var ki, aslında her şeyi açıkça ortaya koyuyor. Sayın Eroğlu Gediz içerisindeki bir müştemilattan bahsediyor ve buranın kullanım hakkının özel bir kuruma verilmesinin alandaki ekolojik dengeyi olumsuz etkilemeyeceğini belirtiyor. Ama yanıt bilinçli ya da bilinçsiz bir şekilde eksik bırakılmış, dolambaçlı cümlelerle ifade edilmiş. Bu müştemilatın nasıl bir bölge olduğu, cinsi, kim tarafından, hangi amaçla kullanılacağı ise yanıtlanmamış. Konuyu yeniden bir soru önergesi ile Meclise taşıyacağım. Burada bir ihale yapılacağı ya da yapıldığı belli. İhale yapılan bir tesis var. Ama bu tesis neresi ve ne amaçla kullanılacak? Üstelik Bakanlık son günlerde çokça tartışılan Sulak Alanlar Yönetmeliğine de atıfta bulunmuş. Ancak 4 Nisan’da değişen bu yönetmeliğin de oldukça tartışmalı olduğunun altını çizmek isterim. Bu yönetmelik sulak alanların işlev ve değerlerinin korunmasını esas olmaktan çıkartarak gözetimle sınırlandırıyor, mahalli öneme haiz sulak alanlar ise ranta, talana açılıyor. Şimdi bu soruların yanıtlarını arayacak ve konuyu takip etmeye devam edeceğim.”HABER MERKEZİ
Yorumlar
Kalan Karakter: