BAĞ BOZUMU ŞENLİKLERİ YENİDEN YAŞATILIYOR
MANİSA Büyükşehir Belediyesi, Valilik ve çeşitli kurumların önderliğinde 3 - 14 Eylül tarihlerinde Sultani üzümü dünyaya tanıtmak amacıyla 'Manisa Sultani Üzüm Şenliği' düzenleniyor.
Hasat mevsiminin Ramazan aylarına denk gelmesiyle yaklaşık 12 yıldır yapılamayan Bağ Bozumu Şenlikleri de 'Manisa Sultani Üzüm Şenliği' adıyla yeniden yapılmaya başlandı. Manisa Sultani Üzüm Şenliği'nin ilk gününde Harmandalı Mahallesi'nde Salim Yavaş'a ait bağda temsili hasat töreni yapıldı. Üzüm bağında sabah kahvaltısıyla başlayan etkinliğe Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, MHP'li Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Emniyet Müdür Vekili Ramazan Kel, Manisa Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Sorman, Manisa Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hasan Çebi, daire müdürleri ve üreticiler katıldı. Üzüm bağında üzüm kesilmesi sırasında yağan yağmur gelenleri ve sergideki üzümleri ıslattı.
Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, "Yaklaşık 100 senedir üzüm hasadı sırasında etkinlikler ve şenlikler yapılıyor. Şu anda dünyanın en büyük üzüm üreticisi olan Türkiye'nin en verimli yerlerinden Gediz Ovası'ndayız. Cumhuriyet öncesi ve sonrası bu bağlarda çok büyük şenlikler yapıldı. 2000'li yıllardan sonra hasadın Ramazana rastlaması sonrasında 10-12 sene ara verilmiş. Bu yıl Büyükşehir Belediyesi, Valilik, Tarım Müdürlüğü, Kırsal Kalkınma, Ziraat Odası ve Ziraat Borsası olarak bağbozumu etkinliklerini yaşatma kararı aldık. Bunun Manisa'nın ve üzümün tanıtılması, çok daha iyi yerlere taşınması konusunda vesile olacağını biliyoruz. Bu bağların ve Gediz'in korunması noktasında daha fazla çalışmalar yapacağız" dedi.
ÜRETİCİ 12 AY SU BULACAK
Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, Gediz Ovası'nın dünyanın en verimli ovalarından biri olduğunu belirterek "Gediz Ovası'ndan neredeyse bereket fışkırıyor. Ovamız özel, üzümümüz özel. Bu değerli ortamı mutlaka korumak zorundayız. Özellikle Manisa'nın büyükşehir olmasından sonra ovanın korunması tek elden yapılacak ve bir bütünlük sağlanacak. DSİ ovadaki sulama kanallarının üzerlerinin kapatılıp boru sistemine geçilmesi için çalışmalar yapıyor. Bunun ne anlama geldiğini ovada çalışanlar çok iyi biliyorlar. Üreticiler proje tamamlandığında 12 ay vanayı açıp ürünlerini sulayabilecekler ve 3 kat daha fazla ürün alabilecekler" dedi. DHA
Yorumlar
Kalan Karakter: