Aydın ; Türk çiftçisi gerçekten zor durumda ve pamukun
desteklenmesi lazım.Pamuk ürünün Gediz Ovası’nda geçmişteki ünü tekrar kendisine iade edilmesi gerekir” dedi.
-TARİŞ Pamuk Birliği As Başkanı Faruk Aydın; “Beyaz altın ülkemizdeki KDV’si çok olan, istihdamı çok olan bir üründür. Pamuk ekilmediği müddetçe diğer ürünlerimizde istikrarı sağlayamıyoruz”
-Turgutlu Ziraat Odası Başkanı Abdullah Şenol: “Bölgemiz Pamuk Ekimi 2000’li yıllara kadar bölgemizin 80 ile 100 bin dekar arasında yapılmaktaydı”
MANİSA ‘nın Turgutlu İlçesi’nde 2000’li yıllara girildiğinde ekiminden vazgeçilen Pamuk ürününde son 4 yılda tekrar ekim alanlarında görülmesi sevindiriyor. Pamuk hasadının başladığı Turgutlu Ovası’nda bu yıl pamuk ürününün 10 bin dekar alana kadar
çıkarak artış göstermesi çiftçileri umutlandırdı.
2010 yılında Turgutlu Ovası’nda ekim 100 dekar’a kadar düşen Pamuk ürünü 2011 ve 2012 yıllarında artış göstererek 7 bin dekarlara kadar çıkmıştı. 2013-2014 tarım sezonunda ise bu rakam %50 artarak 10 bin dekarlara kadar çıktı.
Aslen Turgutlulu olan ve TARİŞ Pamuk Birliği As Başkanı olan Faruk Aydın : “Ege’mizin en büyük ürünleri, ana ürünleri pamuk ve üzümdür. Beyaz altın dediğimiz Pamuk bizim Ege Bölgesi çiftçisine katkı sağlayan bir üründür. Son zamanlarda pamuktaki bu düşüşle pamuk artık ekilmez bir konuma geldi. Ama yine biz bu pamuktan aldığımız bereketi hiçbir üründen alamadık. Çünkü pamuk ekildiğinde bütün ürünlerimiz para yapmaktadır. Beyaz altın ülkemizdeki katma değeri çok olan istihdamı çok olan bir üründür. Bu pamuk ekilmediği müddetçe diğer ürünlerimizde istikrarı sağlayamıyoruz. Bunun için pamuk mutlaka desteklenmeli. Biliyorsunuz ki, pamuk tekstilde, yağ sanayide en büyük ürünlerden bir tanesidir. Bunun için, bu beyaz altın dediğimiz pamuğun mutlaka desteklenmesi lazımdır. Ege Bölgesi’nde olmazsa olmaz ürünlerimizden bir tanesidir pamuk. Onun için devletin mutlaka bu ürüne sahip çıkmasını bekliyoruz.Çünkü bu üründen 40 derece sıcağın altında insanın emeği var, alın teri var. Onun için bu ürüne çok sahip çıkmamız gerekmektedir. Bizim Tariş politikamızı biliyorsunuz; Tarım Bakanlığından şunu bekliyoruz: Tarım Bakanlığı bize havza tarzında ekim yaptırmalı ki ürünümüzün değerlerini bilmemiz gerekir. Şimdi size örnek veriyorum ki; Bu arazilerin değeri çok büyük Ege Bölgesi’ndeki harika topraklara sahibiz. Bu bölgede yetişen her türlü pamuğundan tutun, üzümüne, biberine istediğimiz tüm ürünleri elde edebiliyoruz. Aldığımız ürünler arazinin değerini karşılamıyor. Gerçekten çiftçi çok zor durumda. Bizim devletimizden beklentimiz çiftçinin elinden tutmasıdır. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Tarım Komisyon Başkanıyım. Geçenlerde tarım sektörü bazında toplantı yaptık. Oradaki görüşmelerimiz de ARGE toprak analizleri ele alındı. Fakat çiftçi desteklenmediği takdirde bunlarda hiçbir şeye yarayamayacak. Çiftçini toprağına sahip çıkması lazım. Burada yaşayan insanlar tarımla yaşıyorlar. Tarım olmadığı müddetçe, tarımdan istikrar sağlanmadığı sürece ne sanayici ne de esnafı para kazanamaz. Tarım ülkesiyiz biz fakat tarımdan gerektiği kadar verim alamıyoruz. Topraklar çok değerli fakat içinden aldığımız ürünler mevkiye giderlerinin yüksek olmasından dolayı para kazanamıyor çiftçimiz. Devletimiz ulaşımda sağlıkta gayet iyi ama maalesef tarım sektöründe çok zayıfız. Bu toprakların değerin almak istiyoruz. Fakat
son zamanlarda beyaz altın dediğimiz pamuk çok değer kaybetti. Şu anda borsadaki değeri alıştan söylüyorum 3600 lira. Akaryakıt zamlarına bakın gübre girdilerine bakın, ziraii ilaç girdilerine bakın.Devlet bize destek veriyor ama ne kadar destek veriyor. 9 milyon destek veriyor, üreticiden aldığı 14 milyon.Türk çiftçisinin KDV’si komple devlete gidiyor.Mazot ve gübrenin KDV’si devlete gidiyor.Mutlaka desteklenmemiz gerekiyor.Avrupa’da Yunanistan’da tarıma verilen destek maalesef Türkiye’de yok.Türk çiftçisi gerçekten zor durumda ve bunun desteklenmesi lazım.Pamuk ürünün Gediz Ovası’nda geçmişteki ünü tekrar kendisine iade edilmesi gerekir” dedi.
Turgutlu Ziraat Odası Başkanı Abdullah Şenol; “ pamuk ekimindeki girdileri düşürmesi ve desteklemeleri arttırması gerekmektedir. "
Turgutlu ve çevresinde pamuk ekiminin artmasını sevinçle karşıladıklarını belirten Turgutlu Ziraat Odası Başkanı Abdullah Şenol; “Pamuk ekimi 2000’li yıllara kadar bölgemizde 80 ile 100 bin dekar arasında yapılmaktaydı. Son yıllarda girdilerin artması ve pamuk ithalatının yüksek miktarlarda yapılmasından dolayı bölgemizde pamuk ekimi nerdeyse sıfır denilebilecek seviyelere kadar düşmüştür. Ancak bu tarım sezonunda yapmış olduğumuz tespitlerde pamuğa çiftçimizin tekrar eğildiğini görüyoruz ve bu yıl bölgemiz yaklaşık 10 bin dekar alana pamuk ekimi yapılmıştır. Pamuğun tekrar bölgemizin ana ürünlerinden biri haline gelmesi için devletimizin pamuk ekimindeki girdileri düşürmesi ve desteklemeleri arttırması gerekmektedir. Pamuk ürününden vazgeçen çiftçilerimizin tekrar pamuk ekimine teşvik edilmesi gerekir. Şuan ülkemizin pamuk ihtiyacını karşılamak için 2 milyar dolarlık pamuk ithalatı gerçekleştirilmektedir. Bunun önlenmesi için çiftçilerimizin desteklenmesi gerekir” dedi.
Başkan Şenol; “Bölgemizde dünyanın en kaliteli pamuk ürünü yetişmektedir. Pamuktan vazgeçilen arazilerde sebze ve meyve ekimi yapıldığından o ürünlerde de arz ve talep dengesi bozulmuştur.Bölgemize ekilecek olan pamuk ekim alanlarını ve diğer ürünleri regüle edecektir” dedi. Doğan ÇİZMECİ DİKKAT Tüm Hakları saklıdır ! Bu sitede yer alan yazı ,haber, fotoğraf ve video görüntülerin , ve sair dokümanların hakları Yedieylül Gazetecilik ve Matbacılık LTD.ŞTİ’ye aittir. Kaynak gösterilse dahi izin alınmadan kısmen veya tamamen kopyalanması, çoğaltılması, kullanılması, yayımlanması ve dağıtılması kesinlikle yasaktır. Bu yasağa uymayanlar hakkında 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu uyarınca yasal işlem yapılabilecektir.
Yorumlar
Kalan Karakter: